Hogyan termel áramot a napelemrendszer?

A szolárpanelek felfogják a napfényből származó energiát és egyenáramú elektromos áramot állítanak elő. Ezt kábelekkel bevezetjük az inverterbe, mely átalakítja váltóárammá és a mérőórán keresztül csatlakozik az egész rendszer a háztartáshoz, illetve a hálózathoz. Külső energiatároló telepítésével képes lehet raktározni is a megtermelt energiát, ezzel akár teljesen függetlenedhet áramszolgáltatójától.

A napelemek akkor működnek a legjobban, ha közvetlenül a napra néznek, déli tájolással, árnyék nélkül. Magyarország napos éghajlata kifejezetten kedvező napelemes rendszerek telepítéséhez.

HOGYAN TERMEL ÁRAMOT A NAPELEMRENDSZER?
A napelempanel a nap sugaraiból egyenáramot (DC) állít elő.
Az oda-vissza mérő villanyórán keresztül felhasználásra kerül a tiszta forrásból származó áram.
A megtermelt, de fel nem használt áramot a szolgáltató visszavásárolja.
Az inverter a napelempanelből érkező egyenáramot váltóárammá (AC) alakítja.
Külső akkumulátoros rendszer esetén a megtermelt áramot raktározhatjuk és később felhasználhatjuk.

Árnyékolt tető esetén is van megoldás!

Napelemes rendszerek telepítése után néhány évvel előfordulhat, hogy nem várt árnyékot kapnak a panelek. Ilyen lehet egy új szomszédos épület vagy akár egy nagyra nőtt fa is. A Solar Experts-nél kiemelt célunk, hogy csak olyan technológiát alkalmazzunk mind a solar panelek, mind az inverterek esetében, amik képesek az energiafelvételt optimalizálni, az árnyékot kapott felületeket elkülöníteni. Ezzel Ön akár 30%-kal több energiát termelhet árnyék mellett is.
A Solar Experts napelemes rendszerei a legmodernebb technikai szintet képviselő napelempanelekből, inverterekből, tartószerkezetekből és optimalizálókból állnak. Csak így biztosítható, hogy a telepített megoldás hosszú távon is az Ön által elvárt teljesítményt nyújtsa. Biztosítsa minőségi termékeinkkel unokái energiaszükségletét is.
Solar Experts rendszer és hagyományos inverter

Napelempanelek

Q.Cells DUO (330 Wp – 350 Wp)

Csúcskategóriás, német tervezésű, dél-koreai gyártású napelem-panel.
 • Q.ANTUM CELLATECHNOLÓGIA

  Q.ANTUM CELLATECHNOLÓGIA: ALACSONY ÁRAMELŐÁLLÍTÓ KÖLTSÉGEK
  Nagyobb hozam felületenként és alacsonyabb BOS költségek a magasabb teljesítményű osztályoknak és az akár 20,1% hatékonyságnak köszönhetően.

 • INNOVATÍV, BÁRMILYEN IDŐJÁRÁSRA ALKALMAS TECHNOLÓGIA
  INNOVATÍV, BÁRMILYEN IDŐJÁRÁSRA ALKALMAS TECHNOLÓGIA
  Optimális hozamok bármilyen időjárás esetén, a kiváló gyenge fényerő melletti és hőmérsékleti viselkedésnek köszönhetően.
 • TARTÓSAN NAGY TELJESÍTMÉNY
  TARTÓSAN NAGY TELJESÍTMÉNY
  Hosszú távon biztonságos hozam az Anti LID Technology, Anti PID Technology1 , Hot-Spot Protect és a Traceable Quality Tra.Q™ technológiának köszönhetően.
 • SZÉLSŐSÉGES IDŐJÁRÁSI FELTÉTELEKRE ALKALMAS
  SZÉLSŐSÉGES IDŐJÁRÁSI FELTÉTELEKRE ALKALMAS
  High-tech alumínium ötvözetű keretek, amelyeket nagy hó- (5400Pa) és szélterhelésekre (4000Pa) tanúsítottak.
 • BERUHÁZÁSI BIZTONSÁG

  BERUHÁZÁSI BIZTONSÁG
  12 év termékgarancia és 25 év lineáris teljesítményi garancia2.

 • A LEGMODERNEBB SZOLÁR MODULTECHNOLÓGIA
  A LEGMODERNEBB SZOLÁR MODULTECHNOLÓGIA
  A Q.ANTUM DUO egyesíti a jelenlegi félcellás technológiát és az innovatív cellavezetékezést a kiérlelt Q.ANTUM technológiával.

Inverter

Fronius (1,5 kW – 27 kW)

Fronius (1,5 kW – 27 kW)

Az osztrák Fronius egy több évtizedes iparági múlttal rendelkező, prémium invertergyártó. Vezető pozícióját minőségi és különösen megbízható termékeinek köszönheti. Az Ausztriában tervezett és gyártott Fronius inverterek jó megoldást jelentenek bármilyen méretű rendszerhez, és a SuperFlex Design-nak köszönhetően használhatók a bonyolultabb tetőszerkezeteken is. A szabványos WLAN vagy Ethernet internet interfészen keresztül jól kommunikál más gyártótól származó rendszerelemekkel.

Tartószerkezetek

K2 systems

K2 rozsdamentes acél és alumínium rögzítések Németországból.

A cég német mérnökei minden telepítési módnak megfelelő, teljes körű, komplett tartószerkezeti megoldásokat dolgoztak ki.
enerack

Minőségi tartószerkezetek és rögzítések Kínából.

Az Enerack tartószerkezetek kutatására, tervezésére és gyártására szakosodott cég, amely stabil, megbízható, illetve költséghatékony megoldásokat kínál üzleti és professzionális célra.
clenergy

Prémium tartószerkezetetek Kínából.

A Cleanergy a napelemes tartószerkezetek széles választékát kínálja változatos napelemes rendszerekhez, beleértve a lakossági, ipari, kereskedelmi és közüzemi projekteket is. A helyszíni kutatások és gyakorlati alkalmazások évtizedes tapasztalatai alapján innovatív és rugalmas megoldás minden felhasználási módhoz.

Teljesítmény mérése,
monitoring rendszer

Naperőmű-teljesítmény

Naperőmű-teljesítmény

Minden újdonsült háztartási méretű kiserőmű tulajdonos ismeri azt a boldog érzést, amikor az első hetekben folyamatosan nyomon követik a rendszer teljesítményét. Az inverter és a számítógépe vagy mobilapplikációja segítségével Ön is megteheti ezt, egyszerűen ellenőrizheti a telepített napelemes rendszer adott pillanatra vonatkozó, vagy múltbeli teljesítményét. Azonban a monitoring rendszer adatai a Solar Experts szakértőinek is rendkívül fontos információt adnak a rendszer működéséről.
Hiszünk a hosszú távú együttműködésben, ezért folyamatos távfelügyeletet biztosítunk Önnek. A rendszer szinte azonnal észleli az esetleges hiba vagy beállítási probléma miatt bekövetkező hozamveszteséget, vagy az időszakos leállást, és ezt jelzi kollégáinknak. Ön ezt észre sem veszi, de mi már dolgozunk a probléma megoldásán. A sok esetben csak szoftveres beavatkozást igénylő módosítás, javítás többnyire távolról is elvégezhető, így elkerülhető a leállás.
A Prémium megoldásoknál kiépítésre kerülő rendszereknél napelem-szintű teljesítményoptimalizálási technológiát is kínálunk. A SolarEdge megoldásával minden egyes napelem teljesítménye és halmozott energiahozama külön-külön nyomon követhető az Ön és a Solar Experts munkatársai számára is.
A távfelügyelet tehát lehetőséget biztosít arra is, hogy később előforduló problémákat vagy leállásokat proaktív módon megakadályozzunk.
Gyakori kérdések és válaszok napelem-beruházás előtt

1. Hogyan működnek a napelemek?

Hogyan működnek a napelemek?

Bár elsőre bonyolultan hangzik, a napelemek működése egy kiszámítható fizikai reakcióra épül. A napból származó részecskék, a fotonok eltalálják a napelemeket, ami a panelek anyagában lévő elektronokat mozgásba hozzák. A paneleket úgy tervezték, hogy befogják ezeket a mozgó elektronokat és irányítsák őket egy áramkör azonos irányába történő elektron mozgása felé. Amikor ez megtörténik, elektromos áramok alakulnak ki. Több paneles rendszerben az elektronok áramlása egyenáramú (DC) áramot generál. Az inverter átalakítja az egyenáramú áramot váltakozó áramú (AC) árammá, így azt már Ön is fel tudja használni lakása fűtésére vagy világítására.

2. Milyen típusú napelemek léteznek?

A szolárpanelek típusa tekintetében a monokristályos és a polikristályos a két leggyakoribb típus. A monokristályos paneleket nagyobb szilikonkristályokból vágják fel, hogy egyenletes kék vagy fekete színűek legyenek. Az ilyen típusú napelemek nagyobb hatékonyságot kínálnak. A polikristályos panelek a folyékony szilícium modellekbe történő öntésével készülnek, nem pedig a kristályból való kivágással. Ez a folyamat tökéletesen négyszögletes elemi méretű napelemekhez vezet, de kevésbé tiszták, mint a monokristályos cellák. Míg néhány évvel ezelőtt még komoly hatásfokbeli különbségek voltak a típusok között, ez mára már elenyészett a folyamatos technológiai fejlődésnek hála. Mivel a monokristályos és polikristályos napelemek manapság nagyon hasonlóak az előnyök szempontjából, az Ön választása végül a személyes preferencia és a megjelenés szempontjából fog kialakulni.

3. Mit csinál az inverter, miért is fontos?

A napelemes inverter a rendszer létfontosságú része, mivel átalakítja az egyenáramú elektromos energiát a háztartásban használható váltakozó áramú elektromos árammá.

Többféle szempontból különböztetjük meg az invertereket:

 • Fázisok száma: 1, vagy 3 fázisú lehet az inverter, attól függően, hogy az otthonunkba 1, vagy 3 fázis áll rendelkezésre. A nagyobb teljesítményű inverterek mindenképp 3 fázisúak.
 • Munkapontok szerint: 1, vagy 2 munkapontos inverter. A sorba kapcsolt szolár paneleket egy csatlakozón, vagy két külön csatlakozón keresztül kötjük be az inverterbe. Nagyobb rendszereknél gyakoribb a 2 külön munkapont.

Egyszerű inverter, mely csak átalakítja az egyenáramot váltóárammá, vagy hibrid inverter, melyhez energiatárolót tudunk csatlakoztatni és házunk ún. sziget üzemmódban tud működni – azaz este sem a hálózatról veszünk villamosenergiát, hanem a saját tárolónkból. Tanyavilágban gyakran használatos ez a megoldás.

4. Mi történik a fel nem használt energiával?

Ha a napelemes rendszer több energiát termel, mint amennyit háztartása felhasznál, akkor a villamos energiát az ad-vesz mérőórán keresztül juttatja vissza a hálózatba és jóváírást kap. Azt viszont tudni kell, hogy a helyi áramszolgáltatók abból élnek, hogy a villamosenergia szállításáért és elosztásáért díjat számítanak fel. A magyar kormány viszont úgy rendelkezett, hogy jelenleg évente egyszer kell leolvasni az ad-vesz mérőóra állását (vagyis mennyit fogyasztott és mennyit termelt be naperőművünk a hálózatba) és a különbözetet az alábbi, a lakosság számára kedvező módon kell megfizetni:

 • ha több energiát fogyasztott, akkor a különbözetet a kb.: 36 Ft/kWh áron kell Önnek megfizetnie,
 • ha pont egyenlő az állás, akkor semmit nem kell megfizetnie,
 • ha többlettermelést mutat az óra, akkor a különbözet elszállítására az áramszolgáltató felszámítja a szállítási és rendszerhasználati díjat, és Ön kb.: 18 Ft/kWh díjat kaphat.

Ez azt jelenti, hogy érdemes a naperőművet nulla közeli fizetésre tervezni.

Ha pedig van energiatároló-rendszere, akkor később tárolhatja az elektromos áramot felhasználás céljából – addig is divatosan szólva, az energiát.

Az új, 2024-től életbe lépő bruttó elszámolás miatt érdemes minél hamarabb kiépítenie saját rendszerét.

5. Termel a rendszer energiát éjjel?

A napelemek nem igényelnek közvetlen napfényt önmagukban ahhoz, hogy energiát termeljenek, elég a közvetett hozzáférés is a nap sugárzásához. Ez utóbbit használják ki nagyon jól a PERC technológiával, illetve a modern megoldások is már mind alkalmasak erre. A napelemek még felhős, esős vagy havas napokon is generálnak villamos energiát - bár nem termelnek annyi energiát, mint a tiszta napos időben. A napelemek működéséhez tehát közvetve vagy közvetlenül napsugárzás kell, emiatt éjszaka nem termelnek villamos energiát.

6. Milyen garanciát kaphatok?

A napelemes rendszerek évtizedek óta működnek és a neves gyártók örömmel biztosítják Önnek a 25 éves termelési garanciát. Persze a kisbetűs részeknél előfordulhat, hogy a garancia nem lesz jó, ha nem az eredeti telepítő csapat érkezik a javításhoz. Ezért ügyeljen arra, hogy tapasztalt, jó hírnévvel rendelkező telepítővel végeztesse a munkát és alaposan tájékozódjon a garanciális feltételekről.

Általánosságban háromféle garanciával találkozhatunk:

 1. Termelési garancia: a gyártó által kiadott adat, amely igazolja, hogy a szolár panel 5, 10, 15, 20 és 25 év múlva milyen teljesítménnyel kell, hogy működjön.

 2. Gyári garancia: általában 12 éves időtartamra vállalja a solar-panel gyártója. Jelentése: ezen időszakon belül, ha normál használat mellett a panel meghibásodna, a gyár vállalja a panel cseréjét.

 3. Kivitelezői garancia: a naperőművet szerelő cég szavatosságot vállal, hogy általa elvégzett munka szakszerű, a naperőmű a tervezettnek megfelelően fog működni és pl.: a tetőben nem keletkezik kár, nem fog beázni. Ezen felül a kivitelező vállalhat többlet garanciát, pl.: mostanában gyakran találkozunk azzal, hogy a kivitelező a szállított panelekre 25 év garanciát vállal. Ez jelenthet valós garanciát, ha mögötte egy jónevű, esetleg nemzetközi biztositótársaság is áll, de anélkül akár a tisztességtelen piaci magatartás fogalmát is kimerítheti, hiszen ki tudja, hogy 25 év múlva egyáltalán létezik-e még a kivitelező cég?

  Ezen felül a kivitelező vállalhat többlet garanciát is. Mostanában találkozhatunk azzal, hogy a kivitelező a szállított panelekre 25 év garanciát vállal. Ez jelenthet valós garanciát, ha mögötte egy jó nevű, nemzetközi biztosítótársaság is áll, de anélkül akár a tisztességtelen piaci magatartás fogalmát is kimerítheti, hiszen ki tudja, hogy 25 év múlva egyáltalán létezik-e még a kivitelező cég?

7. Milyen támogatások érhetők el?

Tekintse meg pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatos információinkat itt!

a rendszer méretének meghatározása

Ahogy az előző pontban bemutattuk, ideális esetben könnyen kiszámítható háztartásunk energiaigényét lefedő naperőmű teljesítménye. De ahogy bekötöttük a naperőművet, csábítóan hat az „ingyen áram” gondolata. Nincs ezzel baj, ilyen az emberi természet, nyáron nem gondolkodunk sokat, hogy bekapcsoljuk a légkondicionálót, télen is könnyedén rásegíthetünk a fűtésre egy hősugárzóval. Hiszen nem fizetünk villanyszámlát…

Egy darabig működik ez a könnyed gondolatmenet, de aztán sokan elkezdenek azon töprengeni, hogy miért nem jutott előbb eszükbe, hogy hűtő-fűtő hőszivattyús klímával mennyivel gazdaságosabb fűteni. Vagy érdemes lenne lecserélni a gázkazánt elektromos kazánra. Netán egy elektromos autót vennék a feleségemnek, mert az is megéri.

Javasoljuk, hogy ha a tető (vagy földi telepités esetén a kert) mérete megengedi, mielőtt megrendeli naperőművét, gondolja át jövőbeli terveit, mivel teheti gazdaságosabbá háztartását. Várható-e további villamos fogyasztó bekötése, úgy, mint:

 • elektromos kazán
 • elektromos víztároló
 • hőszivattyús fűtés
 • klímaberendezések
 • elektromos gépkocsi

Ha további ilyen beruházásokat tervez, kérjük konzultáljon kollégánkkal, hogy ezeket is figyelembe vegye a méret meghatározásánál.

Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.