A Fronius Inverter: osztrák minőség és megbízhatóság

Írta: Solar Experts 2021. június 04.

A napelemes rendszerek egyszerű, de mégis hatékony konstrukciók. Kevés, de annál fontosabb elemből állnak, ilyen például a napelempanel, a tartószerkezet vagy éppen az inverter. Ebben a bejegyzésben az inverterekről lesz szó, egészen pontosan egy bizonyos inverterről, ami kenterbe veri a legtöbb piaci versenytársát. Ez a Fronius Inverter.

Az inverterek szerepe

A háztartásban a napenergia hasznosítható áramellátásra, például a háztartási eszközök működtetésére, fűtésre (például innovatív fűtőfólia üzemeltetésére), és a mobilitás új generációjának támogatására, például az elektromos autók töltésére. A több millió kilométerről érkező napenergia azonban nem „kész” formában ér célba.

Az inverter az az eszköz, aminek segítségével a napelem felületét ért napsugarak az otthon által hasznosítható formává alakulnak át. Egészen pontosan az egyenáramot alakítja át a szerkezet váltóárammá, ami mind a frekvencia, mind pedig a feszültség tekintetében illeszkedik a villamoshálózathoz.

A napelemes rendszer által generált energia tehát az inverter közreműködésével válik igazán hasznossá, felhasználhatóvá. Ezen túlmenően az inverter feladata a monitorozás. Az intelligens szerkezet folyamatosan figyeli a solar panelek működését abból a célból, hogy a lehető legjobb teljesítményt tudja elérni a rendszer.

Biztonsági szempontból lényeges komponens, hogy hűtő képességének köszönhetően megelőzhető a túlmelegedés, ha pedig szükséges, akkor a kimeneti feszültséget is csökkenteni tudja. Vész esetén az egész napelemes rendszer leválasztható az inverter közreműködésével, ezzel is még biztonságosabbá téve a működést.

Az inverterek mérete egyébként meglehetősen kompakt, egy kisebb villanyórához hasonló. A legtöbb esetben kevésbé frekventált helyen, például a garázsban szokták elhelyezni.

Mire kell figyelni inverter választáskor?

Az inverter kiválasztása kényes kérdés, ez az egyik olyan tényező, amin állhat vagy bukhat a rendszer hatékony működése. Lényeges szempont, hogy mekkora teljesítményű a napelemes rendszer, a hálózatra tápláló funkció mennyire aktív, vagyis mennyi áramot termelnek majd vissza a közműhálózatra.

Nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy mennyi idő garanciát biztosít a gyártó, ahogy azt is mérlegelni kell, hogy a szervizelés mekkora erőfeszítéssel és költségekkel jár. Magyarországon igen közkedveltek és elismertek az osztrák minőséget biztosító Fronius inverter család tagjai. Nézzük, mit kell tudni róluk!

Napból építkezni

A Fronius inverterek történetének megismeréséhez egészen az 1940-es évekig kell visszamenni, ekkor alapította ugyanis a céget Günter Fronius Pettenbachban. A ma már harmadik generációs családi vállalkozás az akkumulátortöltők és hegesztőgépek után az 1990-es években indította el legfiatalabb üzletágát a Fronius Solar Energy-t, ami kifejezetten a napenergiára összpontosított.

1995-ben dobták piacra a Fronius Sunrise-t, az első fotovoltaikus invertert, a 2000-es években jelentek meg a mérföldkőnek számító Fronius IG inverterek, 2014-ben pedig forradalmi újítással robbantak be a piacra, a SnapINverterrel. 2018-ban a hidrogén-ágazatban vetették meg a lábukat a Fronius Solhub bevezetésével, 2020-ban pedig új generáció látott napvilágot, a GEN24.

A Felső-Ausztriából indult vállalat ma már több mint 60 képviselettel rendelkezik világszerte, megoldásaikkal pedig úttörő szerepet töltenek be a napenergia-hasznosítás hatékonyabbá tételében.

Miért jó választás a Fronius inverter?

A piacon nagyon sokféle tudású és árkategóriájú inverter érhető el. Nem érdemes azonban kockáztatni, sok múlhat ugyanis az inverter minőségén.

  • A Fronius esetén a kulcsszó a SnapINverter technológia. Lényeges, hogy a hátlapra szerelt csatlakozónak köszönhetően könnyedén megközelíthetők a csatlakozókábelek, és a karbantartás is játszi könnyedséggel elvégezhető.
  • A napelem rendszer üzemelése során a teljesítményt nem árt követni, figyelni. A Fronius inverter hálózatikábel vagy wifi segítségével képes referálni a rendszer működéséről, ezáltal a hibák könnyedén azonosíthatók.
  • Az okos rendszer az adott pillanatban elérhető teljesítményt dinamikusan tudja szabályozni, ahhoz képest, hogy a közműszolgáltató maximálisan milyen betáplálási teljesítményt határoz meg.
  • A Fronius hatalmas előnye a rugalmasság. A Dynamic Peak Manager a körülményeket és a tényezőket monitorozza, miközben folyamatosan keresi a legoptimálisabb munkapontokat, amikkel aztán a kevésbé hatékony, kisebb teljesítményű pontokat váltja fel.

Fronius inverter típusok

A Fronius inverter család különféle, más-más körülmények között jól hasznosítható invertereket foglal magába. Ezeket vesszük sorra!

Fronius Galvo
A Galvo teljesítménye 1,5-3,1 kW, így jó választás kisebb háztartások, illetve önfogyasztó rendszerek esetén, tekintve, hogy az önfogyasztás relé segítségével maximalizálható. Követi és naplózza a teljesítmény-adatokat, bővíthető további funkciókkal és az internetre is könnyedén kapcsolódik.

Fronius Primo
Egyfázisú és transzformátor nélküli a 3,0-8,2 kW teljesítményen futó Primo inverter. A SnapINverternek köszönhetően szerelése és karbantartása könnyű, megoldásaival (például WiFi csatlakozás, kommunikációs csomag) aktívan tájékoztatja a felhasználót az aktuális állapotról.

Fronius Symo
A piac legkommunikatívabb invertereként emlegetett Symo egy háromfázisú inverter, melyhez könnyen integrálhatók más gyártók alkatrészei, dinamikus betáplálás-kezelés és felhasználóbarát megjelenítés jellemzi. Teljesítménye: 3,0-20,0 kW.

Fronius Symo hibrid
Hibrid, vagyis akkumulátoros inverter, ami a vezérlést és a felügyeleti rendszert foglalja magába. A többletenergiát a Fronius Solar Battery-nek köszönhetően képes eltárolni, miközben az energia áramlását minden irányba lehetővé teszi.

Fronius Eco
A nagy teljesítményt igénylő projektek kiszolgálója a Fronius Eco, ami 25,0-27,0 teljesítményre képes. Beltéren és szabadtéren is alkalmazható, megjelenik benne a SnapINverter rendszer, IP 66-os védettségi kategóriájával pedig új távlatokat nyit.

Fronius Primo GEN24 Plus
Egyfázisú hibrid inverter 3,0-6,0 kW teljesítménnyel. Energiamenedzsment, internetkapcsolódás, más alkatrészek könnyű integrációja, könnyű és gyors telepítés – ezeket tudja a Primo GEN24 Plus. A PV Point és a szünetmentes rendszer lehetővé teszi az áramellátást áramszünet esetén is.

Fronius Symo GEN24 Plus
A Primo GEN24 Plus-hoz nagyon hasonlító rendszer ugyancsak hibrid inverter, a fent bemutatott tulajdonságokkal. Teljesítménye azonban valamivel magasabb, 3,0-10,0 kW.

Fronius Tauro Eco
Rugalmas rendszerkialakítással, a kiadások és a rendszer egyensúlyának racionalizálásával, központosított és nem központosított rendszerek létrehozásával kecsegtet a magas, 50-100 kW teljesítményt produkáló Tauro Eco. Biztonságos, gyors és hatékony.

A Fronius az inverterek piacán egy nagy múltra visszatekintő, elismert cég, ami megbízhatóságával vívta ki vezető pozícióját. Mindamellett, hogy olyan versenytársakkal kell konkurálnia, mint a SolarEdge, újításaival és megbízható megoldásaival nem okoz csalódást az ügyfeleknek.

Az inverter a solar rendszer lelke. Ez az, ami a nap természetes erejét felhasználhatóvá konvertálja és lehetővé teszi, hogy elérjen az otthonokba, háztartásokba. A kiválasztás során legfontosabb tényezők a teljesítmény, az ár és a minőség, ezek szavatolják ugyanis a napelemek hosszú és problémamentes üzemelését.

Tájékozódjon a Solar Experts összes megoldásáról, keresse fel weboldalunkat!

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.