Miért és meddig drágulnak a napelemek?

Írta: Solar Experts 2021. december 16.

Az elmúlt évben a napelemek iránti kereslet soha nem látott mértéket öltött. Megszokott trenddé vált, hogy a technológia fejlődésével egyre profibb és hatékonyabb napelemek kerülnek a piacra és a háztetőkre, ezzel fordítottan arányosan pedig a gyártási módszerek költségcsökkenésének és a növekvő kínálatnak köszönhetően a napelemes rendszerek ára egyre inkább csak esik. Most, 2021 végéhez közeledve azonban azt kell mondanunk, hogy ez a trend megváltozni látszik: az új esztendő jó eséllyel drágulást fog hozni a napelempiacon.

Mi az oka a drágulásnak?

A napelemes rendszerek áremelkedése több tényezőre is visszavezethető. Ezek együttes hatása eredményezi a panelek és a kivitelezés árának növekedését. Ez a jelenség már most megfigyelhetők a piacon, a következő évben pedig meg erőteljesebben jelenhet meg. Ebből adódóan, aki napelemes rendszert szeretne, annak érdemes mielőbb lépni!  Miért és meddig drágulnak a napelemek?

A megnövekedett kereslet

A környezettudatos létezés, az, hogy olyan dolgokat viseljünk, együnk és olyan infrastruktúrát építsünk magunk köré, ami kisebb mértékben terheli a környezetet, mint az eddig megszokott, egyfajta trend lett. Sőt több is annál!

Állami és államokon átívelő törekvések szorgalmazzák a megújuló energiaforrások előtérbe helyezését. Ennek szellemében több olyan támogatás is napvilágot látott, ami a zöld energiatermelést támogatja.

Az Otthonfelújítási Támogatás keretein belül maximum 3 millió forint anyagi hozzájárulásra tehetnek szert a pályázók. Ez az összeg akkor érhető el, ha a felújítás teljes költsége 6 millió forint, mivel a kiadások 50%-át lehet ilyen módon fedezni. Fontos továbbá, hogy a támogatás 50-50%-ban fordítható az anyag- és a munkaköltségre. A Otthonfelújítási Támogatás több felújítási, fejlesztés munkára is igényelhető, például a napelemes rendszer kiépítésére.

A másik, ami kifejezetten a zöld energiatermelés terjesztését célozza az a lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat. Ennek 200 milliárdos keretösszegét nagyobb részben az EU kisebb részben pedig az állam biztosítja. A támogatást két kategóriában lehet igényelni:

  • Olyan napelemes rendszer kiépítésére, amit a tetőszerkezeten helyeznek el és a háztartás saját fogyasztását fedezi. Ebben az esetben a maximum támogatás 2,9 millió forint.
  • A másik verzió pedig a napelemes rendszer kiépítésére, a fűtési rendszer elektromos fejlesztésére, hőszivattyúval ellátására, energiatárolók telepítésére és a nyílászárók cseréjére vonatkozik. Ebben az esetben a maximum támogatás 11,3 millió forint.

Azok a személyek pályázhatnak, akik az ingatlanban tulajdonosok/résztulajdonosok és a lakók összjövedelme egy főre vetítve nem több mint 4,85 millió forint.

Az első támogatási ütem december 6-án nyílt meg, ebben a hónapban pedig folyamatosan lehet különböző régiókban pályázni, minden területi egység esetén a nyitástól számított 3-3 hétig lesz elérhető a pályázat. A nyerteseket 2022 januárjának végén hirdetik majd ki, szeptemberben pedig a következő ütem várható.

Az első ütem tehát már elindult. Nem kell azonban attól tartani, hogy valaki lemaradt a nyitásról, a pályázatokat ugyanis először összevárják és csak a 3 hét letelte után kezdik el a kiértékelésüket, pontozásukat.

Kíváncsi vagy, miként pályázhatsz? Vedd fel a kapcsolatot kollégáinkkal, akik segítenek eligazodni a részletekben!

Miért és meddig drágulnak a napelemek?

Dráguló alapanyagok

Mint építőiparhoz kapcsolódó terület, az alapanyagok árának növekedése ebben a szektorban is megfigyelhető, ahogy azok hiánya és az ebből adódó problémák is. Kritikus pont a napelem lelke, a szilícium, aminek elérhetősége jelentősen befolyásolja a gyártást és a termék végleges árát is.

De nemcsak a szilíciummal gyűlik meg a gyártók és kivitelezők baja. A tartóberendezések piacán a gyártók 20%-kal emelték az árakat. És ott van még a sokat emlegetett chiphiány is, ami ugyan még nem érzékelteti hatását, de az inverterek tekintetében még kiütközhet a jövőben.

Az alapanyagok, a szállítás drágulása mellett az eladók már nem tudják garantálni a régi árakat, így az áremelés eszközéhez kell folyamodniuk a jövőben.

A szállítási költségek emelkedése

Nem meglepő tény, hogy az Európában forgalomba kerülő napelemek tetemes részét Kínában gyártják. Ez annyit jelent, hogy a panelek és az alkatrészek hosszú utat tesznek meg, mire eljutnak a kontinensre, ebből adódóan az árukat a szállítási költségek igen jelentősen befolyásolják.

Márpedig az utóbbi időszak a szállítmányozás drágulását hozta. A koronavírus-járvány fenekestül forgatta fel az egész világot, így a kereskedelmet is. A határokon átívelő árumozgás nehézkessé vált, a csúszások, a kimaradások mindennaposak lettek. Ez az általános bizonytalanság a szállítmányozási folyamatoknak sem tett jót.

Ehhez járult hozzá az a környezetvédelmi szigorítás, ami a tengeri közlekedést sújtotta. A helyzetet csak tetőzte, hogy beindult egyfajta lefelé húzó spirális trend: egyre több embert tántorított el a tengeri szállítmányozástól a kialakult helyzet, ennek következtében a hatalmas szállítóhajók alacsony kihasználtsággal tudtak csak működni, ami szintén hozzájárult az áremelkedéshez.

Az pedig természetesen nem meglepő, hogy a megnövekedett szállítmányozási árakat az értékesítők már nem tudták kisakkozni az aktuális árakból, így összességében az áremelkedéshez vezetett el. Fontos észrevenni, hogy ez a trend már elindult, a jövőben azonban tovább folytatódhat. Így érdemes mielőbb lépni azoknak, akik szeretnének napelemes rendszert kiépíteni.

A kapacitások végesek

A megnövekedett kereslet nemcsak az árakat hajtja fel, hanem kiaknázza a szakemberek kapacitását is. Minél több ember szeretne napelemet telepíteni, annál több alkatrészre, alapanyagra és annál több kézre van szükség, hogy mindenki igényeit ki tudják elégíteni.

Az építőiparban megfigyelhető általános munkaerőhiány sajnos a napelemes cégeket sem kerüli el. Olykor nehéz jól képzett és megfelelő munkaerőt találni, aki nem mellesleg a sűrű táncrendjébe még be is tud iktatni új megrendeléseket. Ezért érdemes mielőbb szerződést kötni a napelemes cégekkel, lefoglalni a szimpatikus kivitelezők kapacitását, hiszen aki sokat tétovázik, az lecsúszhat az igazán profi csapatokról.

Azt meglehetősen nehéz megjósolni, hogy a napelemes rendszerek drágulása a következő évben milyen mértéket ölt, vajon sikerül-e a COVID-19 negatív hatásait kiküszöbölni, és ha igen ez együtt jár-e majd az árak esésével. Azt kell azonban mondani, hogy utóbbira meglehetősen kevés az esély.

Összességében tehát, a trendeket figyelve azt a következtetést lehet levonni, hogy eljött a napelemes rendszer kiépítésének ideje. Ha valaki tudja, hogy szeretne ilyen módon a jövőbe fektetni, akkor nem nagyon van mire várni. A támogatásoknak köszönhetően a kivitelezés terhei csökkenthetők, ami hatalmas előny, azzal pedig naivitás lenne kalkulálni, hogy egy esetleges áresés következik majd be.

Lépj még időben! A SolarExperts munkatársai készséggel állnak rendelkezésedre!

 

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.