A napelem működése télen: kell-e félni a teljesítmény csökkenésétől?

Írta: Solar Experts 2021. december 05.

A napelemes rendszer a nap energiáját használja fel és alakítja át villamos energiává. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi a helyzet a napelemekkel télen, amikor a napsütéses órák száma kevesebb, gyakrabban takarják felhők az amúgy is alacsonyabban járó napot. Nézzük, milyen a napelem működése télen!

A napelem működése télen

Alapvetően igaz a feltevés, hogy a napelem rendszer teljesítménye a téli időszakban valamelyest visszaesik. Az azonban tévhit, hogy haszontalan lenne, mivel ilyen körülmények között is képes az energiatermelésre.

A napelemes rendszer, ahogy a neve is mutatja egy rendszerként működik. Ez nemcsak a felépítésében mutatkozik meg, hanem abban is, hogy miként tekintünk a hasznosságára. A nyári időszakban ugyanis a napelemek általában több energiát tudnak termelni, vagyis túltermelnek a verőfényes napsütésnek köszönhetően. Ezt a többletet visszatermelik a hálózatra, vagyis „bedobják a közösbe”. Amikor aztán beköszönt a tél és visszaesik a teljesítmény, akkor a megtermelt energiát a „közösből” pótolják ki a fogyasztók, vagyis a központi rendszerre csatlakozva egészítik ki a rendelkezésre álló áramot az igényeknek megfelelően.

napelem működése télen

Mi befolyásolja a napelem rendszer termelését?

A napelem rendszer működése, a teljesítménye, a hatásfoka több környezeti és nem környezeti tényező függvénye.

A nem környezeti tényezők közül a legfontosabb:

  • a tájolás: melyik égtáj felé néz a tető síkja,
  • a dőlésszög: a tetőnek mekkora a dőlésszöge, milyen szöget zár be,
  • az árnyékoltság: az elhelyezkedésből adódóan mennyi árnyék vetül a panelre,
  • a típus: lényeges, hogy polikristályos, monokristályos vagy vékonyfilmes a napelem,
  • a minőség: fontos tényező, hogy milyen minőségű a napelem panel, az inverter és milyen a rendszer kivitelezése.

A teljesítményt befolyásoló környezeti tényezők:

  • a napsütéses órák száma: hány órát süt a nap adott időszakban,
  • a nap magassága: milyen magasan van a nap,
  • a klíma: milyenek a hőmérsékleti viszonyok az adott területen.

A következőkben sorra vesszük ezeket, és megnézzük, hogy mely pontokon befolyásoló tényező a hideg időjárás, vagyis mitől függ a napelem működése télen.

A napsütéses órák száma és a nap magassága

Az, hogy mennyi ideig éri napfény a napelempanelt, hatással van arra, hogy végső soron mennyi energiát termel meg. Télen napi szinten kevesebbet süt a nap, így alacsonyabb a napsütéses órák száma, vagyis az hozzájárulhat az energiatermelés visszaeséséhez.

Fontos tényező az is, hogy a nap milyen magasan jár az égen, ez ugyanis a panelre eső napsugarak beesési szögére van hatással. Annak köszönhetően, hogy a nap alacsonyabban jár, a beesési szög kisebb lesz, ami miatt nem tud ugyanannyi energiát termelni, mint ideális körülménye között.

a napelem működése télen

A hőmérséklet és a napelem hatásfoka télen

Egy téli évszak esetén napelemes energiatermelés vonatkozásában a hatásfok kulcsfontosságú kérdés. Egyes napelemek a hőmérsékletváltozásra roppant érzékenyek. Sem a túlságosan meleg, sem pedig a hideg nem tesz jót számukra, ekkor ugyanis a hatásfokuk csökkenni kezd.

Általában a monokristályos és a polikristályos napelemek bírják a legjobban a hőmérsékletvisszaesést, a vékonyrétegűek kevésbé reagálnak jól erre. Ha azonban hőmérséklet növekedéséről van szó, akkor a vékonyfilmes panelek sokkal inkább állják a sarat.

A felhő és ködképződés és a teljesítmény télen

A napelem típusa határozza meg a teljesítmény értéket is. Vannak olyanok, amelyek akár felhős idő esetén is átlagos szinten tudnak teljesíteni, de vannak olyanok is, amelyek a szórt fényt kevésbé tudják hasznosítani. Azok a fajták, amelyek előbbi kategóriába tartoznak, jó eséllyel télen is kiállják a próbát.

A típusok tekintetében elmondható, hogy a monokristályos napelemek teljesítménye felhős időben jelentősen leromlik, ebből adódóan olyan régiókban nem ajánlott a telepítése, ahol alacsony a napsütéses órák száma.

Ahol kevesebbet süt a nap, az alacsonyabb hőmérséklet is gondot okoz. Ahogy azt fent írtuk, a vékonyrétegű napelemek ezt a hőmérsékletcsökkenést nem tolerálják, teljesítményük romlik. A legjobb választás ebben a tekintetben a polikristályos napelem, ami a mind a szórt fényt, mind pedig az alacsony hőmérsékletet tűri. Mutatói kevésbé reagálnak a környezeti hatásokra.

Magyarországi viszonylatban a napelemtípusok közel azonos szinten teljesítenek. A nyári termeléssel mérlegre helyezve a többlet és a hiány kiegészíti egymást, már ha erre szükség van. A napelem energiatermelését láthatjuk, hogy több tényező is befolyásolja, ezek szem előtt tartásával egy egész évben jól működő rendszert építhetünk fel.


Népszerű cikkeink

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.