A Zöld Otthon Programról röviden

Írta: Solar Experts 2021. augusztus 07.

A Magyar Nemzeti Bank 2021 októberétől új, legfeljebb 2,5 százalékos, végig fix kamatozású lakáshitelt akar bevezetni lakossági ügyfelek számára, legalább BB energetikai besorolású újépítésű lakások vásárlására vagy építésére – számolt be a Portfolio. Virág Barnabás, az MNB alelnöke júliusban jelentette be az új zöld monetáris politikai eszköztár-stratégiát, amelynek az októberben induló hitelcsomag mellett augusztustól egy zöld jelzáloglevél-vásárlási program is a része lesz. Virág Barnabás szerint a zöld jelzáloglevél-vásárlási program célja, hogy vásárlásokon keresztül járuljon hozzá a hazai zöld jelzáloglevél-piac megteremtéséhez, ezen keresztül pedig a zöld jelzáloghitelek terjedéséhez – írja az MTI. A csomag közvetetten támogathatja az energetikai szempontból korszerű ingatlanok felépítését.

Miért jó ez a hitel? Talán a legnagyobb előnye, hogy az új hitelnél várható a maximum 25 évre biztosított fix kamatozás. Ez óriási biztonságot nyújt a hitelfelvevők számára, mivel a törlesztőrészlet a futamidő alatt nem fog emelkedni. Továbbá komoly megtakarítást eredményezhet, miután a várható infláció miatt a pénzromlás üteme gyorsabb lesz, - mely persze idővel lassulhat - de így is jobban járnak azok, akik élne e hitel lehetőségével. Különösen, hogy az újonnan épített, energiatakarékos házaknál a havi törlesztőrészlet jó részét meg is spórolhatják. (forrás: portfolio.hu)

Amitől különösen vonzó lehet a Zöld Otthon Program

  • Nagy összegű, előzetes hírek szerint akár 70 millió forintos hitel is igényelhető;
  • Hosszú távú, akár 25 éves lehet a futamidő;
  • A a futamidő alatt fix, maximum 2,5%-os a tervezett kamat.

Ez annyit jelent, hogy minden piaci hitelnél olcsóbb lehetőség jönne létre, még a CSOK-hitelhez képest is. A Portfolio készített egy rögtönzött számítást is, eszerint “egy 20 éves Zöld Otthon Hitel törlesztőrészlete a piaci fix kamatozású hitelek átlagához képest 18%-kal, a 3%-os CSOK-hitelhez képest csaknem 5%-kal lehet alacsonyabb. 10 millió forintos hitelösszegre vetítve ez 2,8 milliós, illetve 600 ezres megtakarítást jelenthet 20 év alatt.”

A korlát

Sokan régóta hiányolják, hogy az utóbbi években meghirdetett támogatások szinte egyáltalán nem voltak ösztönző hatással arra, hogy minél energiatakarékosabb épületek épüljenek. Most változik a helyzet, ezt a hitelt csak azok tudják igénybe venni, akik legalább BB energetikai besorolású házat építenek, melyek nagy részéhez napelemes rendszer szolgáltatja a villamosenergiát. Fontos tudni, hogy a jövő év közepén életbe lépnek a “közel nulla” energetikai elvárások, amitől a CC és BB kategóriák még szigorúbb elvárásokat fognak takarni.

Új építésekre és új lakásokra

A tervezett hitel azon lakossági ügyfeleknek lesz elérhető, akik maguknak építenek új házat vagy új építésű lakást vásárolnak.

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.