Marad a szaldó elszámolás, eltörölték a korábbi korlátokat!

Írta: Solar Experts 2021. július 01.

A napelemes rendszereket már használó és telepítő magán és céges ügyfelek egyaránt meglepődtek 2020 nagy bejelentésén, miszerint átalakul a napelemes piac elszámolási rendszere, ami alapjaiban változtathatja meg a piacot. A legfrissebb kormányzati bejelentés szerint azonban ezt eltörölte, a korábban bejelentett bruttó helyett marad a már jól megismert szaldó elszámolás.

Mi volt korábban a hivatalos terv?

2024. január 1-től nem lehetett volna a jelenleg érvényben lévő, szaldó elszámolásként ismert rendszerben új hálózati csatlakozást létesíteni, valamint idén június 30-a után már a támogatásokat igénybe vevő lakossági felhasználók is a bruttó elszámolás alá estek volna. Fontos, hogy a 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező napelemes rendszerek esetében a jelenleg hatályos elszámolási szabály, azaz a szaldó elszámolás még érvényes maradt volna, így azok, akik már kiépítették a napelemes otthoni vagy céges rendszerüket, még évekig élvezhették volna ennek előnyeit. Bár érthető, hogy energiagazdás, és -menedzsment oldalról nézve mik a rendszer előnyei, végfelhasználóként azonban még inkább több volt a kérdés, mint a válasz.

A hazai napelemes piac elszámolásának az alapja a szaldó elszámolás volt a korábbi időszakban. A szaldó lényege, hogy egy meghatározott termelési periódusban megtermelt és elfogyasztott energia különbségét vették alapul az elektromos szolgáltatók. Ha több volt a fogyasztás, mint a panelek által megtermelt energia, akkor a fogyasztó fizetett, ha pedig a napelemek több energiát termeltek, mint amennyit a tulajdonos fogyasztott, akkor a többlet energia visszatöltődött a hálózatba, amiért pedig a szolgáltató fizetett. A gyakorlatban tehát előfordulhatott, hogy tudatos áramfogyasztással nem csak lenullázni lehetett a villanyszámlát, hanem még többlet-bevételhez is lehetett jutni.

A bruttó elszámolás más megközelítést alkalmazott volna. A jelenleg megismert hivatalos információk alapján a vásárolt és a megtermelt villamosenergia egységárát külön határozzák meg, és folyamatosan számolják majd el a termelés során.

Mi történt most, miért marad a szaldó elszámolás?

A június 30-án este megjelent Magyar Közlöny eltörölte azt a korábbi rendelkezést, ami bruttó elszámolás bevezetéséről rendelkezett, így ameddig nem tudunk többet, addig marad a szaldós elszámolás azok esetében is, akik június 30. után telepíttetik napelemes rendszerüket, legyen szó bármilyen finanszírozási opcióról.

A döntés háttere valószínűleg arra vezethető vissza, hogy az áramszolgáltatók és a döntési szervek az új rendszer kialakítását nem tudta határidőre elkészíteni.

Miért jó hír ez a napelemet telepítők számára?

A szaldós elszámolás, amely jelenleg is érvényben van, és egyelőre úgy is marad, lehetővé teszi, hogy akár 0 Ft-os villanyszámlával zárjuk az évet, sőt, megfelelő körülmények között még plusz bevételhez is juthassunk. A lakossági telepíttetők már ismert jogi környezetben maradhatnak, egyértelmű és kiszámítható feltételekkel számíthatják ki a megtérülési időt.

Miért érdemes még gyorsan telepíteni?

A jó hír várható vonzata lesz, hogy azok a magányszemélyek vagy cégek, akik kivártak az elmúlt hónapokban a telepítéssel, egyszerre fogják megrohamozni a hazai napelemes rendszereket telepítő cégeket. Ennek következménye az lehet, hogy a kivitelezések határidejét nehéz lesz tartani. Érdemes megelőzni a várható rohamot, és minél előbb leszerződni.

Magyarországon egyedülálló kalkulátorunk segítségével pillanatok alatt minden fontos információt és részletet megismerhet a telepítéssel kapcsolatban. Próbálja ki Ön is! 

Ne habozzon, vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal!

 

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.