Mindent a bruttó és szaldó elszámolásról

Írta: Solar Experts 2021. május 08.

A napelemes rendszereket már használó és telepítő magán és céges ügyfelek egyaránt meglepődtek 2020 nagy bejelentésén, miszerint átalakul a napelemes piac elszámolási rendszere, ami alapjaiban változtathatja meg a piacot. Hamarosan eltűnik a szaldós elszámolás, amit a bruttó rendszernek nevezett új forma vált fel.  

Ennek megfelelően 2024. január 1-től nem lehet majd a jelenleg érvényben lévő, szaldó elszámolásként ismert rendszerben új hálózati csatlakozást létesíteni. Az elszámolási rendszert átalakítják, a bruttó elszámolásra váltják le. Fontos, hogy a 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező napelemes rendszerek esetében a jelenleg hatályos elszámolási szabály, azaz a szaldó elszámolás még érvényes marad, így azok, akik már kiépítették a napelemes otthoni vagy céges rendszerüket, még évekig élvezhetik ennek előnyeit. Bár érthető, hogy energiagazdás, és -menedzsment oldalról nézve mik a rendszer előnyei, végfelhasználóként azonban még inkább több a kérdés, mint a válasz.    

Mi a jelenlegi rendszer és mi fog változni?

A hazai napelemes piac elszámolásának az alapja a szaldó elszámolás volt eddig. A szaldó lényege, hogy egy meghatározott termelési periódusban megtermelt és elfogyasztott energia különbségét vették alapul az elektromos szolgáltatók. Ha több volt a fogyasztás, mint a panelek által megtermelt energia, akkor a fogyasztó fizetett, ha pedig a napelemek több energiát termeltek, mint amennyit a tulajdonos fogyasztott, akkor a többlet energia visszatöltődött a hálózatba, amiért pedig a szolgáltató fizetett. A gyakorlatban tehát előfordulhatott, hogy tudatos áramfogyasztással nem csak lenullázni lehetett a villanyszámlát, hanem még többlet-bevételhez is lehetett jutni.

A bruttó elszámolás más megközelítést alkalmaz majd 2024-től. A jelenleg megismert hivatalos információk alapján a vásárolt és a megtermelt villamosenergia egységárát külön határozzák meg, és folyamatosan számolják majd el a termelés során.

Mit jelent ez?

Magas napállás és a nyári hónapok esetén jelentősen több energiát képesek a háztartási méretű kiserőművek termelni, ilyenkor jellemzően több energiát lehet termelni, mint télen. A magas termelés idején a szolgáltató megveszi tőlünk egy adott forint/kW áron a fel nem használt energiát, majd ugyanez történik a másik irányba az alacsonyabb termelési időszakokban, csak egy másik egységáron. A jelenlegi zavarodottságot az okozza, hogy nem érkezett még hivatalos állami információ arról, hogy a kettő egységár között mekkora lesz a különbség, ha egyáltalán lesz.

Fontos tényező azonban, hogy Magyaroroszágnak és az Európai Uniónak is szigorú klímavédelmi elképzelései és irányelvei vannak, meghatározott céljai a karbonsemlegesség elérésére. Hazánkban folyamatosan nőtt az elmúlt években a napenergia felhasználására irányuló támogatások és pályázatok száma, így nehezen elképzelhető, hogy úgy határozzák meg az egységárakat, hogy azok ellehetetlenítsék az lakosság vagy vállalkozások napelemes beruházásait.

Miért érdemes még gyorsan telepíteni?

Bár a bruttó elszámolás várhatóan nem okoz nagyobb elszámolási különbségeket, a jelenlegi szaldó elszámolás mégis még egy kiszámítható lehetőség, ezért érdemes még minél előbb megkezdeni a napelempaneles rendszer kivitelezését. Fontos határidő közeledik, hiszen szaldós elszámolással már csak akkor lehet számolni támogatás igénybevétele esetén, ha az ügyfél 2021.06.30-ig leszerződik az áramszolgáltatóval. Önerővel történő kivitelezés estén továbbra is elérhető a szaldós elszámolás, de ebben az esetben is érdemes minél hamarabb leszerződni, és megkezdeni a telepítést. 

Ne habozzon, vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal!

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.