Mire jó a napelem?

Írta: Solar Experts 2021. július 08.

Mielőtt valaki arra az elhatározásra jut, hogy kihasználva a megújuló energiaforrásokat napelemes rendszert telepít otthonába, szinte az elsőként felmerülő teljesen logikus kérdése az lesz, hogy vajon napelemes rendszere ugyanúgy képes lesz-e biztosítani a család által korábban felhasznált árammennyiséget? A kérdésre a válasz szerencsére nagyon egyszerű és rövid: Igen.

De mire jó valójában a napelem?

Talán nem is gondolnánk, de a napelem technológia gyakorlatilag mindenre használható, legyen az a valamennyi háztartásban megtalálható háztartási gépek üzemeltetése, a fűtés és a melegvíz előállítása, de akár a medence fűtése vagy elektromos autó töltése is kiváltható napelemes rendszer által elektromos árammá alakított napenergiával.

Érdemes szakemberrel…

Mielőtt azonban belevágna, minden esetben érdemes szakember segítségét kérni, aki felméri azt, hogy mekkora teljesítményű napelemes rendszerre van szükség az adott háztartás villamosenergiával történő ellátásához. A szakember ezen felül abban is segítséget tud nyújtani, hogy milyen típusú napelemet válasszunk, illetve felméri azt is, hogy adott környezetben a napelemes rendszert a tetőre vagy földre érdemesebb telepíteni a tájolás és ezáltal a rendszer hatékonysága szempontjából.

Szintén érdemes végig gondolni a szakember segítségével a tervezés során azt is, hogy a villamosvezetékek milyen állapotúak, alkalmasak-e például a napelemes rendszer használatára. Érdemes továbbá végig nézni a napelemek telepítésére igénybe vehető állami támogatásokat is, hiszen ezzel jelentősen csökkenthetjük a beruházás költségeit.

Társ hosszú évtizedekre

Mindenképpen úgy gondoljon napelemes rendszerére, hogy az évtizedekig fogja szolgálni háztartását, éppen ezért érdemes végig gondolni azt, hogy otthonában a közeljövőben milyen jellegű fejlesztésekkel kalkulál, értve ezalatt azt, hogy milyen áramigényes berendezésekkel szeretné bővíteni otthonát, például tervezi-e elektromos fűtési rendszer kialakítását, elektromos gépjármű vásárlását stb.

Erre fontos előre gondolni, hiszen egy napelemes rendszer bekerülési értéke bár nem alacsony, de a minimális karbantartási műveleteken kívül semmilyen külön teendőt nem igényel, akár 25-30 éven át. Viszont amennyiben néhány évvel a telepítést követően kiderül, hogy olyan további áramigényes berendezések kerülnek a házba, amelyekkel azelőtt nem kalkulált, bővítés szükséges, ami újabb költségekkel jár. Kisebb bővítés pár újabb napelem felszerelésével is megoldható, jelentősebb bővítéshez viszont már nagyobb inverter kell – de előtte újra kell kezdeni az áramszolgáltatónál az engedélyeztetési eljárást.

Nem kell azonban kétségbe esni, hiszen a jelenlegi lakossági naperőművek nagy része úgynevezett hálózatra visszatápláló napelem rendszerként működik, azaz a termelt többlet energia betáplálásra kerül az adott villamos energia szolgáltató hálózatába. A hálózatra visszatápláló napelem rendszer alapvető előnye, hogy ha egy felhős, borús napon a napsütés hiányában kevesebb áramot termelnek a napelemek a szolgáltatótól ugyanúgy át tudjuk venni az áramot, mint azt megelőzően. Ugyanez a módszer alkalmazható tehát abban az esetben is, ha rendszerünk valamiért mégis alul lett kalibrálva.

A napelem felhasználásának főbb területei

A következőkben térjünk rá a cikkünk címében felvetett kérdésre: mire jó a napaelem, azaz mire is használhatjuk pontosan napelem rendszerrel felszerelt otthonunkat. Kijelenthetjük, hogy gondos tervezés mellett, a környezeti tulajdonságok maximális kihasználásával gyakorlatilag végtelen lehetőség áll rendelkezésünkre. De fussunk végig a teljesség igénye nélkül a leggyakoribb felhasználási területeken.

Felsorolásunkat kezdjük rögtön a háztartásunkban használt legfőbb elektronikai eszközökkel, ilyenek például a hűtőszekrény, fagyasztóláda, mikrohullámú sütő, elektromos sütő és tűzhely, mosógép, mosogatógép, hajszárító, televízió, valamennyi szórakoztató elektronikai cikk, de vegyük ide az otthon komplett világítását is.

Ezeken felül további felhasználási területek lehetnek például a riasztórendszerek és berendezések, a légkondicionáló berendezések, a szivattyúk, a kapunyitó elektronika, medencefűtés, elektromos gépjármű töltése és talán ebben a kategóriában a legfontosabb az elektromos fűtés, amelyről érdemes kicsit részletesebben beszélni.

Napelemes rendszer által táplált elektromos fűtés esetében a legjobb megoldás, ha elsődlegesen a padlófűtést választjuk (természetesen néhány radiátorral is kiegészítve), amely minimális vízmennyiség felhasználásával dolgozik, így adott esetben rendszerünk gyorsan felmelegíthető. Ezzel szemben a régebbi, hagyományos radiátoros rendszerek működtetése jóval nehezebben oldható meg napelemekkel.

A lehetőség viszont adott, hogy teljesen új, modern berendezések használatával egy kizárólag áramalapú fűtési rendszert építsünk ki. Ilyen modern berendezéseknek számítanak például az elektromos, úgynevezett norvég radiátorok, illetve az infra fűtőpanelek, amelyek már a hazai szaküzletekben is elérhetők, vagy a hőszivattyúk. Előnyük, hogy gazdaságos energiafelhasználással működnek, bár fogyasztásuk – a hőszivattyú kivételével- nagyobb, mintha gázzal fűtenénk.

Fontos azonban megjegyezni, hogy egy ilyen komoly fűtési rendszer kiépítéséhez - ahogy fentebb már írtuk - minden esetben szükség van egy alapos helyszíni felmérésre. Bár egy ilyen rendszer kiépítése költségesebb viszont érdemes azt is figyelembe venni, hogy ezáltal megtérülése is hatványozott.

Praktikák, jótanácsok

Léteznek olyan praktikák, amelyekkel hosszabb távon komoly energiamennyiséget spórolhatunk meg napelemes rendszerünk telepítését követően is. Ilyen ötlet például, ha a háztartásban használt elektronikai berendezéseket a energiatakarékosabb cikkekre (A+, A++ energiaosztály) cseréljük. De ezek közé a költséghatékonyságot növelő megoldások közé tartozik az is, ha a világítás újra tervezése során energiatakarékos izzókat, LED-es fényforrásokat használunk, amelyeket úgy helyezünk el, hogy minél jobban bevilágítsák a teret.

Összefoglalva

A fentiek alapján tehát egyértelműen arra bíztatjuk a kedves Olvasót, hogy amennyiben megteheti, vágjon bele egy napelemes rendszer telepítésébe, hiszen egyrészről a Nap kifogyhatatlan energiaforrást biztosít, másrészről egy napenergiával működő rendszer már a telepítést követő első pillanattól pénzt takarít meg a használójának, arról már nem is beszélve, hogy ezzel óvja környezetét. A napelemek telepítése során azonban mindig kérje hozzáértő szakember segítségét és használjon megbízható, jó minőségű alapanyagokat.

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.