Napelem dőlésszög: a napos oldal

Írta: Solar Experts 2021. június 18.

A napelemek működés közbeni teljesítményének két legmeghatározóbb eleme a tájolás és a megfelelő dőlésszög. Kedvező és kevésbé kedvező adottságok mentén egyensúlyozva ugyan, de mindenképp meg kell találni az ideálishoz közelítő megoldást. Szerencsére erre számos jól bevált módszer áll rendelkezésre.

A napelem a Nap fényét alakítja elektromos energiává. Magyarországon a napsütéses órák száma átlagosan évi 2000 körül alakul, eloszlása természetesen nem egyenletes, az északi területeken némileg kevesebb, délen jóval több. Mindezek ellenére elmondható, hogy a napelem rendszer telepítése országszerte kifizetődő lehet. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy a napelem dőlésszög tökéletesen legyen beállítva.

Az ideális napelem dőlésszög: 30-40 fok

A napelemek megfelelő teljesítménye érdekében nagyon fontos a panelek ideális tájolása és optimális dőlésszögének kialakítása. Általános érvényű szabály, hogy a 30-40 fokos dőlésszög a kívánatos gyakorlatilag bármely típusú panel esetében. Amennyiben ebben a szögben tudjuk telepíteni napelemünket, szinte veszteség nélkül tudjuk hasznosítani a Nap energiáját, hiszen így a panelek felületét merőlegesen, 90 fokos beesési szögben éri a napfény.

A fény és az árnyék

Egyes tetőfelületek egyedi adottságaiknak köszönhetően részben vagy akár teljes egészben is árnyékba borulhatnak adott napszakokban, ez pedig jelentős mértékben visszavetheti a napelemek teljesítményét, mivel a rendszer egésze az adott időben legkisebb teljesítményt leadó panel eleméhez „igazodik”. Ez még részleges árnyékoltság esetén is akár 30-40%-os csökkenést is eredményezhet. Ha belóg a képbe egy kémény, antenna, netán villanyoszlop vagy épp egy terebélyes lombkorona, az sajnos olyan veszteségekkel járhat, amelynek tényével már a telepítés előtt, még a tervezés szakaszában foglalkozni kell.

Fent délen

Mivel a cél az, hogy a napelemeket minél nagyobb felületen és minél tovább érje a Nap, lényeges tényező a napelem tájolása is. A déli tájolás a legoptimálisabb, dél-keleti és dél-nyugati tájolás esetén körülbelül 5 százalékos, míg nyugati tájolás esetén 10-15 százalékos veszteséggel kell számolni. Egyik sem drámai csökkenés. Valós problémával csak akkor találjuk szembe magunkat, ha a tető tájolása északi. Ahhoz, hogy a napelem rendszer telepítése megtérülő befektetés lehessen, a veszteség nem igazán lépheti át a 10-15%-os értékhatárt. Ez azt eredményezi, hogy ha a tető tájolása északi vagy számos egyéb, kiiktathatatlan árnyékoló tényezővel rendelkezik, akkor első körben érdemes megvizsgálni, vajon telepíthető-e a napelemes rendszer egy másik, alternatív felületre. Ha rendelkezünk ilyesmivel, a garázs vagy egyéb melléképület teteje is ideális helyszín lehet megfelelő tájolás mellett.

Lapostetőn is lehet napelem

A lapostető nagy mértékben eltérő paraméterekkel rendelkezik. Sík felülete egyrészt nagyobb szabadságot és mozgásteret ad a megfelelő napelem dőlésszög kialakítására, másrészt szerkezeti sajátosságaiból adódóan alapos és gondos mérlegelés tárgyát képezi, hogy valóban elbírja-e a megnövekedett terhelést. Amennyiben igen, speciális tartószerkezet segítségével a napelemek ideális dőlésszögben rögzíthetőek rajta. Fontos azonban megjegyezni, hogy a lapostető szélvédettsége jóval alacsonyabb, így ebben az esetben a tartószerkezetnek arról is gondoskodnia kell, hogy a szél ne kaphasson bele alulról, mert ez mikrorepedésekhez, a cellák károsodásához, ezáltal meghibásodáshoz, teljesítménycsökkenéshez vezet.

Napkövető napelemes rendszer

A hatékonyabb energiafelvétel érdekében napkövető rendszerrel kombinált fotovoltaikus rendszert is kiépíthetünk. Ez kétféle kivitelben is elérhető a piacon: megkülönböztetünk egy tengely mentén és két tengely mentén forduló rendszereket. Az egytengelyes megoldással körülbelül 20-25%-kos, míg a kéttengelyes kialakítással 35-40%-os teljesítménynövekedéssel számolhatunk. Ezek beruházási és fenntartási költsége ugyanakkor viszonylag magas, amely jelentős mértékben késleltetheti a megtérülést.

A következő tényezőket érdemes figyelembe venni költség és hozam tekintetében:

  • karbantartást igényel
  • szervizigényes mozgó, ezáltal kopó alkatrészeket tartalmaz
  • jelentősebben megemeli a kiépítés költségét
  • kitettebb a környezeti hatásokra
  • üzemeltetése energiát igényel

Megvan a megfelelő dőlésszög, hogyan tovább?

A legtöbb hazai vállalkozás hasonló képletek alapján számolja ki a villanyszámlából a várható rendszerméretet. Egy átlagos napelem kalkulátor használata során megadja az érdeklődő otthona vagy ingatlana adatait, ami alapján a telepítő cég néhány napon belül, bizonyos esetekben néhány percen belül elküldi ajánlatát. Ezen adatok egyike a dőlésszög. Mi a Solar Expertsnél abban hiszünk, hogy egy napelemes rendszer telepítése olyan döntés, ami 20-30 évre is elköteleződést jelenthet, ezért pedig mindenki megérdemli azt, hogy egyértelmű feltételek mellet hozhassa meg az ideális választását. A Solar Experts online napelem kalkulátora a megadott értékek alapján azonnal a képernyőn mutatja az egységárak, a rendszerelemek és a végösszeg változását. Így Ön egyből láthatja, hogy egyedi igényei mentén hogyan változnak a márkák és az egységárak. Javasoljuk, hogy a kalkulátoron változtassa meg a dőlésszög mértékét, és nézze meg, hogy már 5-10 fokos eltérés is mennyire új helyzeteket képes teremteni.

Próbálja ki honlapunkon! 

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.