Napelem élettartam: ne csak a panelt nézd

Írta: Solar Experts 2021. június 23.

Bár a napelemes rendszer legszembetűnőbb eleme maga a panel, mégis hiba volna pusztán ezek élettartama alapján megítélni a rendszer tartósságát. Legalább ilyen fontos, mennyi ideig bírja a strapát a gyakorlatilag állandóan üzemelő inverter, a tartószerkezet vagy épp a rögzítő csavarok, csatlakozók, az összeköttetést biztosító solar kábelek.

Panel: gyártói garancia

A panelek tekintetében kétféle garanciát kapunk. Minimum 10 éves garancia áll rendelkezésre magára a panelekre, azaz ha a megadott időtartamon belül egy panel meghibásodik, akkor azt a gyártó a vásárláskor szavatolt jótállási időn belül térítésmentesen cseréli. Az általában egy teljes évtizedre vagy még hosszabb időre szóló gyártói garancia nagyon bíztató előjel. Míg 5-6 évvel ezelőtt a gyártók mindössze 2-5 évet „mertek” vállalni, ma már a technológia rohamos fejlődésének és a tartósságra, időtállóságra vonatkozó adatok és tapasztalatok hatására megnőtt a gyártók kockázatvállalási kedve. A kedvező trend várhatóan tovább fokozódik majd a jövőben, hiszen a már beszerelt napelem rendszereken belül a napelem élettartam könnyen eléri a 25-30 évet is.

Panel: teljesítménygarancia

A panel teljesítménygaranciája még ennél is optimistább tendenciát mutat. Ma már minimum 80%-ot vállalnak 25 évre, ez köznyelvre lefordítva annyit jelent, hogy a gyártó szavatolja a részünkre, hogy a telepítést követő 25 éven belül a panelek teljesítményromlása nem haladja meg a 20%-ot.

Napelem élettartam: a bíztató német példa

A valós adatok okot adnak a derűre. Hazánkban inkább a 2000-es évektől indult be a napelem telepítése, többek között az erre irányuló korszerűsítésre kapható támogatás megjelenésének köszönhetően. Ennek folyományaként még kevésbé állnak rendelkezésre évtizedes, a garancia lejárta utáni időszakra vonatkozó mérési adatok. Nem így Németországban, ahol a 90-es években indult 1000 tető program hosszútávú eredményei már világosan kirajzolódnak. Az egyik német egyetem által végzett, és tanulmányokban publikált vizsgálatának eredményei szerint még ezek az elavultabbnak számító 20-30 évvel ezelőtt legyártott panelekből álló rendszerek teljesítménycsökkenése is mindössze 5-10%-os.

A jelenlegi, fejletteb gyártási technológiák mellett természetesen joggal prognosztizálnak még ennél is kedvezőbb, mindössze 1-2%-os teljesítménycsökkenést. Ezért a minimális teljesítményromlásért egyrészt az üveg fényáteresztó képességének romlása, másrész a panelekben található szilíciumkristályok átalakító képességének gyengülése okolható. Mindkettő természetes és elkerülhetetlen jelenség, és mint látható, a panelek összességében ezzel az amortizációs folyamattal számolva is kiállják az idő próbáját.

Fontos megjegyezni, hogy a napelem élettartama a gyártási technológától, tehát attól függ leginkább, hogy milyen minőségű anyagokat használtak fel az előállítása során. Ezt hűen tükrözi a gyártói garancia: minél hosszabb élettartamot szavatolnak a gyártók, annál jobb a napelem minősége. Nem érdemes tehát a napelemek árán spórolni. Ha már több évtizedre elkötelezzük magunkat mellette, a panel lehetőség szerint legyen jó minőségű, megbízható, biztos hátterű gyártótól.

Karbantartás

Bár a napelem rendszerek telepítése viszonylag költséges beruházás, működésük és fenntartásuk azonban meglehetősen költséghatékony. Kitettségtől függően nagyjából évente célszerű elvégezni a panelek tisztítását. Ha felszíne szennyezetté, porossá válik, az csökkenti a fényáteresztő képességét, ezáltal pedig teljesítményét is.

Inverter

Összességében bátran kijelenthetjük tehát, hogy a panelek idő előtti meghibásodásától megfelelő minőségű panelek beszerzése esetén egyáltalán nem kell tartanunk. Az inverterrel kapcsolatban is ajánlott ugyanilyen körültekintéssel eljárni. Az inverter alakítja át a napelem által termel egyenáramot a háztartásokban felhasználható egyenárammá. Teljesítménye a napelem rendszer teljesítményével egyenes arányos, így mindenképp annak függvényében kell kiválasztani a megfelelő invertert.

A döntés meghozatala előtt ajánlatos figyelembe venni az áramigény bővülésével járó távlati terveket, mint például az elektromos fűtés, légkondicionáló berendezések várható telepítése vagy elektromos autó vásárlása. Ilyen tervek esetén ajánlott eleve a megnövekedett teljesítményre optimalizált invertert vásárolni. Sokkal gazdaságosabb megoldás, mint újra végig vinni az engedélyeztetési és telepítési folyamatot.

Itt is érvényes az a szabály, hogy minél drágább, annál jobb és tartósabb az inverter. Mivel eleve igen költséges berendezésről van szó, ezt soha nem a tetőn helyezik el, a közvetlen napsütés és a sérülések elkerülése érdekében többnyire épületen kívül, tető alá, a falra kerül rögzítésre. Az áramátalakító berendezés funkciójából adódóan folyamatosan üzemel, és mivel ez a rendszer központja, valamint egységre vetítetten a legdrágább eleme, megint csak azt kell mondjuk: ezen sem érdemes spórolni. Jelenleg nagyjából 12 - 15 éves zavartalan működéssel lehet számolni egy jó minőségű inverter esetén, ami rendkívül kedvező adat a korábbiakhoz képest. Ha 30-40 éves élettartammal kalkulálunk a panelek esetén, akkor könnyen megállapítható, hogy ez idő alatt több inverterváltás is esedékessé válik majd. Célszerű minimum 12 évente bekövetkező költséggel számolnunk az inverterek esetén.

Egyéb tartósságot befolyásoló tényezők

Nemcsak a panelek, az azokat rögzítő, többnyire rozsdamentes acélból és alumíniumból álló tartószerkezet, a kapcsok és kábelek is magas minőségi követelménynek kell, hogy megfeleljenek, hiszen a tetőn erősen ki vannak szolgáltatva az időjárás szeszélyének. A szél, a napsugárzás miatti hőtágulás, egy-egy jégeső próbára teheti ezek tűrőképességét is. Itt is érvényes az az aranyszabály, hogy minél magasabb minőségű alapanyagokkal dolgozunk, annál kevesebb többletköltséggel kell számolnunk az évek múlásával. Ezeket az alkatrészeket szintén érdemes a panelek tisztításakor ellenőrizni. Ezt minden esetben bízzuk szakemberre.

Ahol mozgó alkatrész van, ott kopás is

A napelem rendszerek tartósságának titka, hogy általában nem találhatóak benne mozgó alkatrészek. Bizonyos esetekben azonban az árnyékoltság mértéke napkövető fotovoltaikus rendszer kiépítését teszi szükségessé. Ez kétféle kivitelben is elérhető a piacon: megkülönböztetünk egy tengely mentén és két tengely mentén forduló rendszereket. Az egytengelyes megoldással körülbelül 20-25%-os, míg a kéttengelyes kialakítással 35-40%-os teljesítménynövekedéssel számolhatunk. Ezek beruházási és fenntartási költsége ugyanakkor viszonylag magas, amely jelentős mértékben késleltetheti a megtérülést. A napkövető napelemes rendszer jóval kitettebb az időjárás viszontagságainak, mozgó-kopó alkatrészeket tartalmaz, ezért szervizigényesebb, üzemeltetése pedig energiát igényel.

 

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.