Napelem kalkulátor: így számolj a költségekkel és a megtérülési idővel

Írta: Solar Experts 2021. június 08.

Hazánk éghajlati adottságai ideálisak a napenergia hatékony felhasználásra. Mindemellett számos tényezőt kell figyelembe vennünk a napelem rendszerek telepítésénél. A legnagyobb mértékben a kívánt teljesítmény, az ehhez szükséges panelek száma és a telepítés körülményei befolyásolják az összköltségeket és a megtérülési időt. A napelem kalkulátor segítségével tájékozódhatunk a várható összköltségről és az ideális rendszerméretekről. A Solar Experts kalkulátorával pedig még ennél is többet tudhatunk meg.

Miért érdemes Magyarországon felhasználni a napenergiát?

A napelem a Nap fényét alakítja elektromos energiává. Hazánkban a napsütéses órák száma átlagosan évi 2000 körül alakul, eloszlása természetesen nem egyenletes, az északi területeken némileg kevesebb, délen jóval több. Mindezek ellenére elmondható, hogy a napelem rendszer telepítése országszerte kifizetődő lehet, ezért is érdemes felhasználni a napelem kalkulátor nyújtotta információkat a döntés meghozatalakor. A napenergia kifogyhatatlan, megújuló energiaforrás, melynek segítségével akár teljes mértékben kiválthatjuk villanyszámlánkat. A napjainkban egyre hangsúlyosabban jelen lévő környezettudatosság mellett tehát rendkívül jó, és hosszútávon megtérülő befektetésként is tekinthetünk rá.

Miben új a Solar Experts honlapján található napelem kalkulátor?

A legtöbb hazai vállalkozás hasonló képletek alapján számolja ki a villanyszámlából a várható rendszerméretet. Egy átlagos napelem kalkulátor használata során az érdeklődő megadja otthona vagy ingatlana adatait, ami alapján a telepítő cég néhány napon belül, bizonyos esetekben néhány percen belül elküldi ajánlatát. Mi a Solar Experts-nél abban hiszünk, hogy egy napelemes rendszer telepítése olyan döntés, ami 20-30 évre is elköteleződést jelenthet, ezért pedig mindenki megérdemli azt, hogy egyértelmű feltételek mellet hozhassa meg az ideális választást. A Solar Experts online napelem kalkulátora a megadott értékek alapján azonnal a képernyőn mutatja az egységárak, a rendszerelemek és a végösszeg változását. Így Ön egyből láthatja, hogy egyedi igényei mentén hogyan változnak a márkák és az egységárak. Próbálja ki honlapunkon! 

Mekkora teljesítményre van szükség?

A telepítés előtt minden esetben ajánlott helyszíni felméréssel egybekötött árajánlatot kérni, ami otthonunk tájolása, éves energiafogyasztásunk és egyéb környezeti tényezők alapján kerül kiszámításra. A legnagyobb tételeket általában a napelemek és az inverter költségei teszik ki, ehhez adódik a tervezés költsége, a telepítés munkadíja, illetve szükség esetén a villamos hálózat korszerűsítése. Hosszú távú befektetésről lévén szó, érdemes kizárólag kiváló minőségű alapanyagokkal dolgozni, számolva az esetleges bővítés okozta megnövekedett kapacitásigényekkel.

A kívánt teljesítmény tehát az első és legfontosabb kérdés, amelyet tisztáznunk kell.  Egy éves elszámoló számla kitűnő kiindulási alapként szolgál arra, hogy megtudjuk, hány kilowattóra fogyasztást szeretnénk kiváltani éves szinten.

Ennek függvényében kerül kiválasztásra például az inverter is. Ilyenkor fontos figyelembe venni az áramigény bővülésével járó távlati terveket, mint például az elektromos fűtés, légkondicionáló berendezések várható telepítése vagy elektronikus autó vásárlása. Ilyen tervek esetén ajánlott eleve a megnövekedett teljesítményre optimalizált invertert vásárolni. Sokkal gazdaságosabb megoldás, mint újra végig vinni az engedélyeztetési és telepítési folyamatot. Az áramigény tehát olyan kardinális kérdés, amely mindjárt a napelem kalkulátor első pontjában tisztázásra kerül.  

Ha éves fogyasztásunk alapján meghatároztuk a telepítendő napelem-rendszer teljesítményét, fel kell mérnünk, hogy mekkora területre lesz szükség a tetőn való telepítéshez, és adott paraméterek mellett ez a tető mely részén fér el. Otthonunk tájolása és a tető dőlésszöge szintén lényeges tényező. Ezeket a körülményeket mérjük fel a következő a kalkulátor soron következő pontjaiban.

A tető tájolása

Ezt követően a tető tájolását kell megadni. Ez lényeges információ, mivel minél tovább éri a paneleket a Nap, annál nagyobb mennyiségű energiát tudnak előállítani. A déli tájolás a legoptimálisabb, dél-keleti és dél-nyugati tájolás esetén körülbelül 5 százalékos, míg nyugati és keleti tájolás esetén 10-15 százalékos veszteséggel kell számolni. Egyik sem drámai csökkenés. Valós problémával csak akkor találjuk szembe magunkat, ha a tető tájolása északi. Ebben az esetben nem is ajánlott a napelem tetőre telepítése. Jó hír, hogy a talajra is helyezhetjük a napelem rendszereket, tehát nincs az a tájolás, ami kizáró ok lenne, maximum a telepítés körülményei változnak ennek megfelelően. 

A tető dőlésszöge

A 30 és 45 fok közötti dőlésszög a legideálisabb, mert ebben a szögben érik a lehető legtovább a napsugarak a paneleket. Persze ez számos egyéb tényezőtől, például az évszaktól, illetve egyéb árnyékolást befolyásoló feltétételtől is függ. Lapos tetőre is felhelyezhetőek az elemek, ilyen esetben körülbelül ugyanazok a feltételek érvényesülnek, mint talajra telepítés esetén azzal a különbséggel, hogy kedvezőbb magasságban terülnek el a napelemek.

A napelem-telepítés költségeibe beletartozik a tartószerkezetet felhelyezése is, ami szintén a modulok teljesítményétől függ. Minél több panelből áll a rendszer, annál több tartószerkezetre lesz szükség. Tartószerkezet szempontjából sem mindegy, hogy milyen a tető dőlésszöge.

Árnyékoló tényezők

Ezt követően kerül kiválasztásra az anyagtípus, amivel a tetőt fedték. Ez alapvetően technikai részlet, döntően nem befolyásolja a felszerelhetőséget. Ez alól többnyire csak a nádtető az egyetlen kivétel.

Az árnyékoló tényezők viszont jelentős teljesítménycsökkenést okozhatnak. Egy belógó antenna, kémény vagy faág a teljes rendszer teljesítményét lerontja. A rendszeren áthaladó áram erőssége  ugyanis minden esetben a legalacsonyabb teljesítményű (az árnyékban levő) cellához idomul. Bár a napelem és inverter gyártók egyre inkább törekszenek ennek a hatásnak a kiküszöbölésére, még nem sikerült teljes mértékben hatásos módszert kifejleszteni. Ezért kiemelkedően fontos tehát, hogy a részleges árnyékolást okozó elemeket lehetőség szerint kiiktassuk.

Statikai vizsgálat

Idősebb házaknál, telephelyi épületeknél kétely merülhet fel a tető terhelhetősége kapcsán. A helyszíni felmérés során ezek állapotát is igyekszünk felmérni, adott esetben statikus mérnök szakvéleményének megrendelését javasolhatjuk. Erre azért van szükség, mert a rossz állapotban lévő tetőre telepített napelemek akár életveszélyesek is lehetnek.

Az inverter

Elengedhetetlen tartozék az inverter, amely átalakítja a megtermelt egyenáramot 230 V-os váltóárammá, amit háztartási eszközeink is tudnak használni.

A napelem és az áramszolgáltató

Látható, hogy maga a rendszer igen összetett, viszont működése viszonylag egyszerű folyamatok mentén történik. Napelemek mellett az áram termelése folyamatosan zajlik, a nyári időszakban nagyobb, míg télen kisebb mennyiségben. Ezért az el nem használt energiát valahol tartalékolni kell. Erre két lehetőség nyílik. Vagy helyben telepített akkumulátorokkal oldod meg a „tárolást” vagy szerződést kötsz egy áramszolgáltatóval és a hálózatába töltöd fel a megtermelt energiát. Az akkumulátorok jelentősen megnövelik a beruházás amúgy is viszonylag magas, 1-3 millió forint közé tehető költségét, így célszerűbb az utóbbi opció mellett dönteni. Jelenleg az áramszolgáltatók minden esetben átveszik az így megtermelt áramot, tehát ilyen szempontból biztosra mehetsz. A szerződéskötésnek viszont még a napelemek telepítése és üzembe állítása előtt meg kell történnie.

Ez úgy működik a gyakorlatban, hogy egy úgynevezett szaldós elszámolás értelmében évente egyszer készítenek egy összesítést arról, hogy mennyi áramot termeltél és ehhez képest mennyit használtál fel. Ha kevesebbet fogyasztottál, min amennyit előállítottál, akkor az áramszolgáltató kifizeti részedre a különbözetet. Ha többet, ezt a tartozást évi egyszer kell kiegyenlítened az áramszolgáltató felé. Ezt a rendszert 2023. december 31. után felváltja az úgy nevezett bruttós elszámolási rendszer.

Olvass többet a két elszámolási rendszer közti különbségről ebben a cikkünkben.

Fontos tudni, hogy azok a magánszemélyek vagy cégek, akik önerőből vagy banki kölcsönből finanszírozzák a napelemes rendszer telepítését, továbbra is élvezhetik a szaldós rendszer nyújtotta biztonságot.

Tartósság és fenntartási költségek

A napelemekre általában 20-25 éves garanciát is vállalnak a gyártók, így a cserétől vagy az esetleges meghibásodástól jó ideig nem kell tartanod. Sajnos ez nem igaz az inverterre, melynek garanciája is rövidebb, általában 5-10 éves szavatosságot biztosítanak a gyártók. Érdemes azzal számolnod, hogy 12-15 évente cserélned kell majd.  Jó hír viszont, hogy maga a napelem csak minimális karbantartás igényel. Arra ügyelj, hogy felülete mindig tiszta legyen, mert a porosodás rontja a teljesítményét.

Egyéb, az árat befolyásoló tényezők

  • Tűzeseti leválasztó kapcsoló beépítésének szükségessége.

Az eszköz nem minden esetben szükséges, így az árajánlat többnyire nem tartalmazza ennek költségét. Létjogosultága a helyszíni felmérés, legkésőbb a kivitelezés folyamat során állapítható meg.

  • DC nyomvonal hossza

A DC nyomvonal teljes hossza, ez a tetőfelületek és az inverter egymáshoz való távolságától függ. Egyes esetekben bizonyos érték felett felárat számolhatnak fel.

  • AC nyomvonal hossza

Az AC nyomvonal az egyenáramot közvetíti az inverter és a mérőóra között. Bizonyos esetekben ez is költségtétel lehet.

  • Engedélyezés bónuszköltsége

A napelem működtetése hatással van a közcélú hálózatok működésére. A hálózatra kapcsolást és az üzembe helyezést megelőzően engedélyeztetés, tervkészítés és ellenőrzés szükséges. Ez szintén plusz  költségekkel jár.

Mindezen körülmények feltérképezéséhez nyújt tehát segítséget a napelem kalkulátor, amely néhány adat megadása mellett átfogó képet ad a beruházás nagyságát és a várható költségeket illetően. A folyamat pedig mindössze néhány percet vesz igénybe.

 

Kérdése van? Keresse kollégáinkat! 

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.