Napelem megtérülés: mivel számoljunk?

Írta: Solar Experts 2021. június 24.

Amennyiben megbízható céggel kötünk szerződést a napelem rendszer kiépítésére, bátran kijelenthetjük, hogy például napelem kalkulátorunk segítségével egész hiteles közelítő adatokat kaphatunk az összköltségeket illetően. Ez a megközelítő adat a helyszíni szemlét követően kapja meg végleges formáját. Ezután a teljes költségvetés rendelkezésünkre áll rejtett költségek és váratlan kiadások nélkül. Az egyenlet egyik oldala tehát nagyon hatékonyan tervezhető. A másik oldal nyilván semmiképp sem tervezhető meg teljes biztonsággal. Szerencsére az szinte teljes biztonsággal kijelenthető, hogy a napelem rendszer kiépítése mindenképp jó és kifizetődő befektetés. A kérdés inkább az, hogy hány éven belül fordul termőre a befektetésünk.

Mennyibe fog kerülni?

A napenergia kifogyhatatlan, megújuló energiaforrás, melynek segítségével akár teljes mértékben kiválthatjuk villanyszámlánkat. A napjainkban egyre hangsúlyosabban jelen lévő környezettudatosság mellett tehát rendkívül jó, és hosszútávon megtérülő befektetésként is tekinthetünk rá. Mielőtt belevágunk a beruházásba, érdemes felmérnünk, hogy mekkora a teljesítményigényünk, azaz az áramfogyasztásunk fényében mennyi áramot kell termelnie a napelemeknek ahhoz, hogy áramszámlákat lenullázhassuk vagy még optimálisabb esetben a havi szükségleteinken felül akár többletet is termeljünk. A napelem megtérülés sok tényezőtől függ.

Mennyi áramot fogyasztunk?

A napelem megtérülés szempontjából tehát a kívánt teljesítmény a legfontosabb kérdés, amelyet tisztáznunk kell.  Egy éves elszámoló számla kitűnő kiindulási alapként szolgál arra, hogy megtudjuk, hány kilowattóra fogyasztást szeretnénk kiváltani éves szinten. Ennek függvényében kerül kiválasztásra például az inverter is. Ilyenkor fontos figyelembe venni az áramigény bővülésével járó távlati terveket, mint például az elektromos fűtés, légkondicionáló berendezések várható telepítése vagy elektromos autó vásárlása. Ilyen tervek esetén ajánlott eleve a megnövekedett teljesítményre optimalizált invertert vásárolni. Sokkal gazdaságosabb megoldás, mint újra végig vinni az engedélyeztetési és telepítési folyamatot. Ha éves fogyasztásunk alapján meghatároztuk a telepítendő napelem rendszer teljesítményét, fel kell mérnünk, hogy mekkora területre lesz szükség a tetőn való telepítéshez, és adott paraméterek mellett ez a tető mely részén fér el. Otthonunk tájolása és dőlésszöge szintén lényeges tényező.

Milyenek a feltételek a telepítéshez?

Minél tovább éri a paneleket a Nap, annál nagyobb mennyiségű energiát tudnak előállítani. A déli tájolás a legoptimálisabb, dél-keleti és dél-nyugati tájolás esetén körülbelül 5 százalékos, míg nyugati tájolás esetén 10-15 százalékos veszteséggel kell számolni. Egyik sem drámai csökkenés. Valós problémával csak akkor találjuk szembe magunkat, ha a tető tájolása északi. Ebben az esetben nem is ajánlott a napelem tetőre telepítése. Jó hír, hogy a talajra is helyezhetjük a napelem rendszereket, tehát nincs az a tájolás, ami kizáró ok lenne, maximum a telepítés körülményei változnak ennek megfelelően. 

A 30 és 40 fok közötti dőlésszög a legideálisabb, mert ebben a szögben érik a lehető legtovább a napsugarak a paneleket. Persze ez számos egyéb tényezőtől, például az évszaktól, illetve egyéb árnyékolást befolyásoló feltétételtől is függ. Lapostetőre is felhelyezhetőek az elemek, ilyen esetben körülbelül ugyanazok a feltételek érvényesülnek, mint talajra telepítés esetén azzal a különbséggel, hogy kedvezőbb magasságban terülnek el a napelemek. 

A napelemtelepítés költségeibe beletartozik a tartószerkezetek felhelyezése is, ami szintén a modulok teljesítményétől függ. Minél több panelből áll a rendszer, annál több tartószerkezetre lesz szükség. Tartószerkezet szempontjából sem mindegy, hogy milyen a tető dőlésszöge, a cserép formája, vastagsága.

A befektetés összköltsége a fenti adottságok figyelembevételével nagyjából 1 és 3 millió forint közötti összegre tehető, ennek egy része alól mentesülhetünk, ha például sikerrel pályáztunk valamiféle korszerűsítő támogatásra.

Napelem megtérülés: egyszerűsített megtérülési idő

Az egyszerűsített megtérülési időt úgy lehet kiszámolni, hogy az egységnyi teljesítményű napelemes rendszer beruházási költségét elosztjuk az általa egy év alatt megtermelt villamos energia árával.

Mennyibe kerül a napelemes rendszer kiépítése?

A háztartási méretű, hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek kiépítésének költsége 1 kW beépített teljesítményre vonatkoztatva 350 és 550 ezer forint közé tehető engedélyeztetéssel és kivitelezéssel együtt. A kisebb rendszerek fajlagosan drágábbak, a nagyobb rendszerek olcsóbbak.

Mennyi áramot termel?

Ideális déli tájolás és 35°-os dőlésszög esetén az 1 kW maximális teljesítményű napelemes rendszer megközelítően évente 1200 kWh villamos energiát termel.

Mennyi a megtermelt villamos energia piaci ára?

Ha az éves fogyasztás nem haladja meg a termelést, a szolgáltató ugyanazon az áron veszi át tőlünk a villamos energiát, ahogy mi vételezzük azt a hálózatból. Az aktuális árfolyamot illetően az adott áramszolgáltató honlapjáról kaphatunk bővebb tájékoztatást.

Ezzel a kalkulációval nagyjából 10 évet kapunk eredményként, azaz nagyjából ekkor kezd el nyereségessé válni a viszonylag nagy beruházással járó befektetésünk.

Minél könnyebb a számítás, annál könnyebb a tévedés

Fontos azonban hozzátennünk, hogy ez csak egy megközelítő adat. A kalkuláció során nem számoltunk például az elektromos áram árának növekedésével, holott valójában ez átlagosan évi 7%-kal kerül többe a hazai fogyasztók számára. Mivel az energiaárak jövőbeli alakulását nem ismerjük, maximum egy becsült inflációval kalkulálhatunk. Ez már pontosabb számításokat tesz lehetővé, azonban ez még mindig csak becsült adat, hisz nem tudhatjuk, hogy kell-e számítanunk a jövőben az áramszámla drasztikus emelkedésére vagy épp csökkenésére. Ahogy azt sem, hogy adott esetben mivel fűtünk, mivel melegítjük a vizet háztartásunkban 10-20 év múlva, illetve hány elektromos üzemű járművel rendelkezünk majd.

Egy dolog azonban biztos: a Nap biztosan sütni fog ránk, a környezetbarát, alternatív energiaforrások szerepe pedig egyre inkább felértékelődik az idő előrehaladtával. A napelemes rendszerre való áttérés mindenképp felelős, hasznos és megtérülő befektetés.

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.