Napelem rendszer: kifogyhatatlan erőforrás az emberiség szolgálatában

Írta: Solar Experts 2021. június 22.

Ha a Földre érkező napsugárzást a bolygó teljes felületén, teljes mértékben képesek lennénk hasznosítani, akkor mindössze 1 óra leforgása alatt megtermelhetnénk a Föld össznépességének 1 éves energiaigényét. Óriási potenciál ez, amelyet ma még csak korlátozottan tudunk hasznosítani, ám a fejlődés abba az irányba tart, hogy ezeket az alternatív, környezetbarát és megújuló energiaforrásokat aknázzuk ki és részesítsük előnyben. Jó hír, hogy minderre egyénileg, gyakorlatilag háztartási méretben is lehetőségünk van már napjainkban is. Tudj meg többet a napelem rendszerről blogbejegyzésünkből!

Passzív bevételi forrás

A napelem rendszer kiépítési költsége nagy átlagban 1,2 - 3 millió forint közé tehető. A megtérülési idő számos körülménytől függ, de nagy általánosságban 10 évvel érdemes számolni. Ez természetesen egyedileg változik, lehet néhány évvel több vagy kevesebb. Jól működő napelem rendszer alatt mindenképp azt értjük, hogy üzemeltetése mellett nem kell többé fizetni a fogyasztásért az áramszolgáltatónak, tehát lenullázod vele az áramszámládat.

Sőt, adott esetben akár többletenergiát is termelhetünk, amelyet a szerződött áramszolgáltatónk automatikusan felvásárol tőlünk. Ugyanazon az áron, amelyen az áramszolgáltató az ügyfelei rendelkezésére bocsátja. Európa egyes országaiban ez a felvásárlási ár magasabb, mint az eladási ár, ezzel is ösztönözve a lakosságot a megújuló energiaforrások adta lehetőségek kiaknázására. Jelenleg ez itthon még nem jellemző, de vannak jelek arra, hogy a jövőben akár ebbe az irányba is elmozdulhatunk. 

Függetlenedés a szolgáltatótól

Mivel a napelem rendszer a nap energiáját alakítja árammá, működését és teljesítményét a napszakok és az adott éghajlati viszonyok is befolyásolják. A hideg évszakokban kevesebbet termel, mint nyáron, felhős időben vagy estefelé szintén csökken a teljesítménye a nappali energiafelvételhez képest. Ezért a „csúcsidőben” megtermelt, de nem hasznosított energiát valahol tartalékolnunk kell.

Erre két lehetőség nyílik. Vagy helyben telepített akkumulátorokkal oldod meg a „tárolást” vagy szerződést kötsz egy áramszolgáltatóval és a hálózatába töltöd fel a megtermelt energiát. Jelenleg az áramszolgáltatók minden esetben átveszik az így megtermelt áramot, tehát ilyen szempontból biztosra mehetsz. A szerződéskötésnek viszont még a napelemek telepítése és üzembe állítása előtt meg kell történnie.

Ez úgy működik a gyakorlatban, hogy egy úgynevezett szaldós elszámolás értelmében évente egyszer készítenek egy összesítést arról, hogy mennyi áramot termeltél és ehhez képest mennyit használtál fel. Ha kevesebbet fogyasztottál, mint amennyit előállítottál, akkor az áramszolgáltató kifizeti részedre a különbözetet. Ha többet, ezt a tartozást évi egyszer kell kiegyenlítened az áramszolgáltató felé. Ezt a rendszert 2023. december 31. után felváltja az úgy nevezett bruttós elszámolási rendszer.

Olvass többet a két elszámolási rendszer közti különbségről ebben a cikkünkben.

Fontos tudni, hogy azok a magánszemélyek vagy cégek, akik önerőből vagy banki kölcsönből finanszírozzák a napelemes rendszer telepítését, továbbra is élvezhetik a szaldós rendszer nyújtotta biztonságot. 

Az áramszolgáltatótól való teljes függetlenség is két lépcsőben valósulhat meg. Ma már egyre gyakoribbak az úgynevezett napelemparkok, ahol szinte nagyüzemi körülmények között termelik az elektromos áramot. Az akkumulátoros tárolás növeli a beruházás költségeit, ám ha szeretnél teljes mértékben függetlenedni az áramszolgáltatódtól, jó ha tudod: erre is lehetőséged van. A saját tulajdonodban levő akkumulátorokban is tartalékolhatod az általad megtermelt áramot, melynek köszönhetően valóban elfelejtheted a regionális áramszolgáltatód, hiszen ebben az esetben már a kiépített hálózatot sem használod, így egyáltalán nem szükséges szerződéses viszonyban állnod vele.

A napelem rendszer működése, sajátosságai

Azt, hogy a napelemes rendszer valóban kiváltsa az áramszámlát gondos tervezéssel érhetjük el. A rendszer teljesítménye szempontjából a panelek minősége, tájolása, dőlésszöge a döntő, de számos egyedi körülményt is figyelembe kell venni.

A helyszíni felmérés szükségessége minden esetben indokolt

A felmérés során tapasztalt szakember méri fel a tető típusát, dőlésszögét, terhelhetőségét és tájolását, valamint információt szerzünk a besugárzási viszonyokról, árnyékoló tereptárgyakról és csak ezt követően ad végleges ajánlatot a kivitelezésre vonatkozóan. Ezek az adatok rendkívül fontosak, hiszen alapjaiban határozzák meg a javasolt napelempanel, tartószerkezet és inverter típusokat. A legnagyobb mennyiségű energiát a déli fekvésű házakra telepített elemek szolgáltatják, a keleti, vagy nyugati tájolású napelemek akár 15-20%-kal kisebb teljesítményt képesek leadni. Különböző rögzítési technológiákat kell alkalmazni a tető héjazata szerint cserép, betoncserép, trapézlemez, vagy tegola esetében.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a fent felsorolt befolyásoló tényezők szinte sosem képeznek akadályt a napelem rendszer kiépítésében. Gyakorlatilag mindenre van megoldás. A családi ház teteje kiváltható bármely melléképület, például egy garázs vagy tároló, kamra tetejével, a fedett teraszra is kerülhet napelem, ha az adott felületet tekintve kedvezőbbek a körülmények. Sőt, akár lapostetőre vagy igény esetén a talajra is kiépíthető a rendszer. Ahogy már említettük, ezért különösen lényeges a helyszíni szemle, mely során szakképzett és tapasztalt szakembereink segítségével tudjuk kialakítani az adottkörülmények között legoptimálisabb megoldást.

Csökkentheted költségeid, miközben óvod a környezetet

A napelem panelek kihelyezésével többé nem kell az áramért fizetned, ezen alternatív energiaforrás alkalmazásával egyre inkább tehermentesíthetőek a kizárólag szigorú biztonsági előírások mellett működtethető atomerőművek.

A napelemek 3-6 év alatt megtermelik az előállításukhoz szükséges energiát, miközben élettartamuk minimum 25, de inkább 30-40 év. Működésük közben semmiféle káros anyagot nem bocsátanak ki. Meghibásodás esetén nem fenyegetnek katasztrófával, szimplán nem, vagy csak csökkent teljesítménnyel működnek tovább. Megsemmisítésük költségei pedig már eleve benne foglaltatnak a panelek árában.

 

 

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.