Napelem súlya: bírja vagy nem bírja a tetőszerkezet?

Írta: Solar Experts 2021. június 21.

Sokakat visszariaszthat a napelem telepítésétől a feltételezés, hogy az esetleg túl nagy terhelést jelent a tető szerkezetére nézve. Szerencsére az esetek többségében ez a félelem teljesen alaptalan. A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően nem kell aggódnunk a napelem rendszer súly- és helyigénye miatt. Bizonyos speciális esetekben azonban jelenleg is előfordulhat, hogy a szakemberek inkább más alternatívát javasolnak.

Átlagos terhelés számokban kifejezve

Egy darab napelem súlya 17-20 kg között mozog. Egy négytagú család átlagos áramfogyasztása megközelítőleg 6000 kWh, amit egy 5 kW-os fotovoltaikus rendszerrel lehet kiváltani. Ehhez az egyes panelek méretétől függően nagyjából 16-18 darab panelre van szükség.  Így a tetőre helyezett panelek nettó súlya nagyjából 360 kilogrammra tehető. Ehhez hozzáadódik még az alumíniumból vagy acélból készült tartószerkezet, valamint a rögzítők és kábelek súlya. Ez panelenként úgy 4-5 kilóval növeli a terhelést. Az invertert általában védett helyen, többnyire az épületen belül, falra rögzítve helyezik el, így ennek súlya nem számít bele a kalkulációba. Megközelítő becslés szerint tehát egy átlagos család fogyasztását fedező napelem rendszer kiépítésekor mintegy fél tonnányi súlyterhelés éri a tetőszerkezet, amely viszonylag nagy felületen oszlik el.

Nem súlyosabb a hótakarónál

Ez egy kellően stabil tetőszerkezet esetén nem okoz problémát, hiszen itthon a házak tetőszerkezetét a téli, akár 20 cm-es hótakaró súlyára optimalizálják. A napelem súlya pedig töredéke a téli hótakaró okozta súlyterhelésnek.

Mégis van olyan, hogy mégsem lehet

Idősebb családi ház esetében, telephelyi épületeknél azonban előfordulhat, hogy kétely merül fel a tető terhelhetősége kapcsán. A helyszíni felmérés során a szakemberek ezek állapotát is igyekeznek feltárni, adott esetben statikus mérnök szakvéleményének megrendelését javasolhatják. Erre azért van szükség, mert a különösen rossz állapotban lévő tetőre telepített napelemek valóban akár életveszélyesek is lehetnek. A telepítést megelőző gondos előkészítésnek köszönhetően az ilyen, a napelem súlya miatt bekövetkező balesetek azonban 100%-ban megelőzhetők.

Nemcsak a tetőszerkezet statikai állapotát, annak fedését is figyelembe kell venni a döntés meghozatalakor. A palával vagy hullámpalával borított tetőkre sem javasolt a napelemes rendszer kiépítése. Ennek legfőbb oka, hogy a panelek rögzítésekor ezek megrepedhetnek, amely a későbbiekben beázást okoz, vagy leeshet a teljes napelemes rendszer a tetőről. Másrészről ezek az anyagok általában azbesztet tartalmaznak, amely megbontásuk során egészségügyi kockázatot jelenthet a lakókra és a munkálatokat végzőkre nézve. Ilyenkor a tető borításának előzetes cseréje javasolt. Figyelem! 2005. január 01-től minden, azbesztet tartalmazó anyag, termék forgalmazása és felhasználása közös EüM-KöM rendelet szerint tilos. Az azbesztmentesítés követelményeit és a vonatkozó határértékeket a 26/2000.(IX.30.) EüM rendelet szabályozza. Ugyanez a rendelet írja elő bontási jegyzőkönyv készítését és engedélyeztetését az ANTSz-szel, melyet be kell nyújtani a helyi illetékes Környezetvédelmi Felügyelőségnek.

Az azbeszt tartalmú építőanyag a 16/2001(VII.18) KöM rendelet szerint az I-es veszélyességi osztályba sorolt veszélyes hulladéknak minősül, melynek bontását, szállítását és elhelyezését csak szakcég végezheti.

Jó tudni, hogy a cementben megkötött azbesztet tartalmazó termékekből (a hullámpala is ilyen) a veszélyt jelentő szálak csak az anyag szétmorzsolásakor, azaz a tetőfedő anyag megbontásakor kerülnek ki a levegőbe. Az ép azbesztpala ugyan nem jelent számottevő kockázatot, bontás esetén azonban a táblákat épen (vágás, fúrás nélkül) kell duplafalú polietilén zsákokba, vagy zárt konténerekbe elhelyezni, majd veszélyeshulladék-lerakóba szállítani, amelynek a költségei a tulajdonost terhelik.

Tájolás és dőlésszög: inkább itt dől el

Minél tovább éri a paneleket a Nap, annál nagyobb mennyiségű energiát tudnak előállítani. A napelemek számára épp ezért a déli tájolás a legmegfelelőbb. Dél-keleti és dél-nyugati tájolás esetén körülbelül 5 százalékos, míg nyugati tájolás esetén 10-15 százalékos veszteséggel kell számolni. Egyik sem drámai csökkenés. Valós problémával csak akkor találjuk szembe magunkat, ha a tető tájolása északi. Ebben az esetben sem ajánlott a napelem tetőre telepítése. Ami a dőlésszöget illeti, a 30 és 45 fok közötti dőlésszög a legideálisabb, mert ebben a szögben érik a lehető legtovább a napsugarak a paneleket. Persze ez számos egyéb tényezőtől, például az évszaktól, illetve egyéb árnyékolást befolyásoló körülményektől is függ, mindenesetre a napelemek teljesítménye ebben a szögtartományban a legnagyobb.

A lapostetőt se lehet egy lapon említeni

Lapostetők esetében is rendhagyó kialakításra van szükség. Ilyenkor speciális tartószerkezet biztosítja a megfelelő dőlésszöget és a szélterhelés kivédését. Ekkor szarufa híján a tartószerkezetet a födémhez rögzítik vagy lesúyozzák. Ez az eljárás további extra terhelést jelent a tetőszerkezetre nézve.

Ne kizárólag panelekben gondolkodj

Napelemes cserép: ma még többe kerül a kiépítése, mint a hagyományos paneles rendszeré, és hajlított formája miatt kissé egyenetlen a teljesítménye. Mindezek mellett sem fér kétség hozzá, hogy a napelemes cserép óriási termékelőnyökkel is büszkélkedhet. Meghibásodás esetén például lényegesen könnyebben mozgatható, darabjai akár egyenként is cserélhetőek.

Tetőbe integrált napelemes rendszer: ennek az innovatív technológiának köszönhetően a paneleket közvetlenül a tetőbe építik be. Ez a megoldás valóban nagyon előremutató, de egyelőre akadnak hátrányai is a hagyományos módszerhez képest. Ekkor ugyanis a nyári időszakban kevésbé biztosított azok megfelelő szellőzése, ami csökkenti a teljesítményüket.

Ha túl nagy a teher, maradj a földön

Amennyiben valamilyen okból a napelem nem helyezhető el sem a házra, garázsra vagy teraszra, telepíthetjük a földre is. Ilyenkor szintén speciális tartószerkezetre lesz szükség, amelyet csavarozással, cölöpözéssel vagy lesúlyozással rögzítenek a talajhoz.

A helyszíni felmérés szükségessége minden esetben indokolt

A helyszíni felmérés minden kivitelezés előtt kötelező, ugyanis apróságokon is sok múlhat. Ahogy eddig bemutattuk nem kizárólag a napelemes rendszer teljesítménye, hanem ingatlanunk biztonságánál is figyelembe kell venni a tetőszerkezet állapotát, valamint ehhez kapcsolódóan a napelem súlyát.

A felmérés során tapasztalt szakember méri fel a tető típusát, dőlésszögét, terhelhetőségét és tájolását, valamint információt szerzünk a besugárzási viszonyokról, árnyékoló tereptárgyakról. Ezek az adatok rendkívül fontosak, hiszen alapjaiban határozzák meg a javasolt napelempanel és inverter típusokat. A legnagyobb mennyiségű energiát a déli fekvésű házakra telepített elemek szolgáltatják, a keleti, vagy nyugati tájolású napelemek akár 15-20%-kal kisebb teljesítményt képesek leadni. Különböző rögzítési technológiákat kell alkalmazni a tető héjazata szerint cserép, betoncserép, trapézlemez, vagy tegola esetében.

Ez nem is kérdés

A napelem súlya tehát igen ritkán gátló tényező. Általánosságban megállapítható az is, hogy szinte minden problémára adható hatékony válasz a telepítést illetően, amit a helyszíni felmérést végző szakemberek adhatnak meg az adott terep körülményeit, sajátosságait figyelembe véve.

 

Kérdése van? Keresse kollégáinkat!

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.