Őszintén: megéri a napelem?

Írta: Solar Experts 2021. június 11.

Ezt a kérdést mindannyian feltesszük, és fel is kell tennünk, mielőtt ilyen nagyszabású beruházásra szánnánk el magunkat. Érdemes alaposan körbejárni a témát, feltérképezni az egyes piaci szereplőket, a telepítés helyének egyedi adottságait, a beruházás költségvonzatát, mielőtt belevágunk telepítésbe. Napelem kalkulátorunk hathatós segítséget nyújt abban, hogy felmérjük, mekkora várható költséggel lehet számolni. Nagyon fontos azonban, hogy mérvadó, véglegesnek tekinthető összköltségi adatokról csak a helyszíni szemlét követően beszélhetünk.

A telepítés költsége

A telepítés előtt minden esetben ajánlott helyszíni felméréssel egybekötött árajánlatot kérni, ami otthonunk tájolása, éves energiafogyasztásunk és egyéb környezeti tényezők alapján kerül kiszámításra. A legnagyobb tételt általában a napelem és költségei teszik ki, ehhez adódik hozzá a tervezés költsége, a telepítés munkadíja, illetve szükség esetén a villamos hálózat korszerűsítése. A végösszeg a körülményektől függően igen változatos lehet, de nagy általánosságban 1 és 3 millió forint közé tehető. Hosszútávú befektetésről lévén szó, érdemes kizárólag kiváló minőségű alapanyagokkal dolgozni. Higgye el, megéri a napelem.

Mi befolyásolhatja az inverter árát?

A kívánt teljesítmény tehát az első és legfontosabb kérdés, amelyet tisztáznunk kell. Egy éves elszámoló számla kitűnő kiindulási alapként szolgál arra, hogy megtudjuk, mekkora kilowattóra fogyasztást szeretnénk kiváltani éves szinten.

Ennek függvényében kerül kiválasztásra például az inverter is, amely a napelemek által összegyűjtött egyenáramot alakítja a háztartásban hasznosítható váltóárammá. Ilyenkor fontos figyelembe venni az áramigény bővülésével járó távlati terveket, mint például az elektromos fűtés, légkondicionáló berendezések várható telepítése vagy elektromos autó vásárlása. Érdemes előrelátóan gondolkodni és eleve a megnövekedett teljesítményre optimalizált invertert vásárolni. Sokkal gazdaságosabb megoldás, mint újra végig vinni az engedélyeztetési és telepítési folyamatot.

Murphy törvénye és az inverter
„Ami elromolhat, az el is romlik.” Sajnos nem csak Murphy törvénye alkalmazható az inverterre. Igaz rá az az általánosságban érvényes szabály is, hogy egy termék annál drágább, minél jobb és tartósabb. Mivel, mint azt már megállapítottuk, eleve igen költséges „kütyüről” van szó, ezt soha nem a tetőn helyezik el, a sérülések kiküszöbölése érdekében mindig épületen belül, a falra kerül rögzítésre. Az inverter gyakorlatilag folyamatos üzemben működik, az elektronikai alkatrészek egy idő múlva elhasználódnak, kiégnek. Peches esetben akár 10-12, szerencsés együttállás esetén 13-15 évente számolni kell az inverter cseréjével. Mivel a költségvetés során soha nem ajánlott a legoptimistább jóslatok alapján kalkulálni, ami az invertert illeti, érdemes 12-14 évenkénti cserével számolni.

A panel hatásfokának csökkenése viszont minimális

A panel hatásfoka azt fejezi ki, hogy a napelem rendszer milyen hatékonysággal alakítja át a napenergiát villamos energiává, azaz elektromos árammá. Mint minden félvezető, a panelek is amortizálódnak, elhasználódnak az évek során. Jó hír viszont, hogy a minőségi napelemek esetében a gyártó 20-25 éves teljesítmény garanciát vállal. Azaz, ha a panel teljesítményvesztése nagyobb a jótállásban szavatolt értéknél, térítésmentes cserére vagy javításra van lehetőség. Ennek lehetséges buktatóiról a későbbiekben ejtünk szót.

Hálózatra csatlakoztatás vagy akkumulátor

A napelem energiatermelése jellegéből adódóan nem egyenletes. A nyári időszakban többet, télen kevesebbet termel. Ezért az időpillanatban fel nem használt elektromos áramot valahol „tárolni”, tartalékolni kell.

Ezt kétféleképpen tehetjük meg. Vagy helyben telepített akkumulátorokkal oldjuk meg a „tárolást” vagy szerződést kötünk egy áramszolgáltatóval és a hálózatába töltjük fel a megtermelt energiát. Az akkumulátorok jelentősen megnövelik a beruházás amúgy is viszonylag magas költségét, így lakossági, háztartási méretű beruházás esetén célszerűbb az utóbbi mellett dönteni. Jelenleg a hazai áramszolgáltatók minden esetben átveszik az így megtermelt áramot, tehát ilyen szempontból biztosra mehetünk. Fontos megemlíteni, hogy a szerződéskötésnek még a napelemek üzembe helyezése előtt meg kell történnie.

Ez úgy működik a gyakorlatban, hogy egy úgynevezett szaldós elszámolás keretében évente egyszer összesítés érkezik arról, hogy mekkora a termelt és mekkora a felhasznált éves árammennyiség. Ha a fogyasztás kevesebb a megtermelt áramnál, akkor az áramszolgáltató kifizeti részedre a különbözetet ─ ha a több, a különbözetet ki kell egyenlíteni az áramszolgáltató felé.

Értékálló hozam

Egyes becslések szerint egy átlagos, 4 fős háztartás évi 80-100.000 forintot képes megtakarítani a villanyszámláján napelemes rendszerek működtetésével. Az áramszolgáltatás díjának folyamatos emelkedésével számolva ez a profit meghaladja például az értékpapírok becsült várható hozamát, így hitelesen kijelenthető, hogy a fotovoltaikus rendszer hosszútávon valóban kifizetődő befektetés.

Hálózathasználati díj: van vagy nincs?

2017 áprilisától életbe lépett egy új díjtétel, az úgynevezett elosztói teljesítménydíj, melyet jelen állás szerint a 4 kW feletti teljesítményű napelemek után kell fizetni. Ez voltaképpen egyfajta használati díj, amelyet az áramszolgáltató által biztosított hálózat használatáért számolnak fel. Ha az inverter teljesítménye 4 kW alatti, nem kell ilyen tétellel számolni, ilyen díjelem egyelőre egyáltalán nem lépett életbe. Jelenleg a 4 kW feletti teljesítmény esetén is 0 forintban került meghatározásra, azaz valójában ingyenes. Azzal az eshetőséggel azonban nem árt számolni, hogy a jövőben ez esetleg változni fog. Ahogy az is előfordulhat a későbbiekben, hogy a hálózathasználati díj megfizetése nemcsak a 4 kW feletti, de az az alatti teljesítményű napelemekre is kiterjesztésre kerül. Európa országainak nagy részében már most is kell fizetni hálózathasználati díjat.

Biztosítás

A családi házakra kötött biztosítások alapesetben nem terjednek ki a napelem rendszerekre. A beruházás közben mindenképp ajánlatos figyelmet fordítani arra is, hogy ezekre kiegészítő, opcionális szerződést kell kötni, amely értelemszerűen mindenképp növeli majd a biztosítás díját.

Garancia van, csak cég nincs

Magára a napelemre szinte kivétel nélkül minden cég, vállalkozás több évtizedes garanciát vállal. Mindemellett érdemes figyelembe venni azt is, hogy egy kevésbé biztos és rendezett pénzügyi háttérrel rendelkező vállalkozás vajon mennyire számít tartós piaci szereplőnek. Probléma, meghibásodás esetén ott lesz-e még 10-15 év múlva, hogy jótállási igényünket érvényesíthessük?

Eszmei érték

Az új, környezetbarát energetikai korszerűsítéssel a fenntartható növekedéshez járulhat hozzá minden vállalkozás. Napelemmel villamosenergiát termelni több mint divat, ez valódi előrelátás. Miközben óvjuk környezetünket, a befektetésünk azonnal hasznot hoz! Kiszámítható, nulla közeli rezsiköltséget jelent. A beruházás jelentősen növeli az ingatlan értékét is.

A Nap örök és kifogyhatatlan

Bár a jövő kiszámíthatatlan és rendre tartogat meglepetéseket, az bátran kijelenthető, hogy a Nap kimeríthetetlen energiaforrás. Mindig ott ragyog majd az égbolton, magát a napenergiát pedig térítésmentesen hasznosíthatjuk.

Megéri a napelem az árát

Összességében elmondhatjuk, hogy kellő körültekintés és jól átgondolt beruházás mellett hosszútávon megtérülő befektetés a naperőmű. Ügyeljünk azonban arra, hogy megbízható, biztos háttérrel rendelkező céget bízzunk meg, amely rejtett költségek nélkül, kellően magas minőségű alapanyagokkal dolgozik a kivitelezés során.

Kíváncsi mennyibe kerül? Használja innovatív kalkulátorunkat! 

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.