Tudnivalók a napelem tartószerkezetek típusairól

Írta: Solar Experts 2021. május 21.

A napelem tartószerkezetek minden napelemes rendszerben lényeges szerepet töltenek be. Ezek azok a rendszerelemek, amelyek segítségével a napelemek a tetőre erősíthetők, hogy hosszú évtizedeken keresztül ellássák feladatukat, vagyis áramot termeljenek a napenergia hasznosítása révén.

Napelem tartószerkezetek típusai

A napelem tartószerkezetek több verziója érhető el a piacon. Az, hogy melyik a legmegfelelőbb választás több tényező függvénye. Figyelembe kell venni a felszerelni kívánt napelem típusát, hogy a szerkezet mekkora súlyt tud megtartani és azt is, hogy a panelek és a tartószerkezet együttesen mennyire terheli meg a tető szerkezetét.

A rögzítés során arra is ügyelni kell, hogy milyen a tető típusa, eltérő ugyanis a rögzítési technika az egyes esetekben. A napelemes rendszert klasszikus ferde- és lapostetőre is lehet rögzíteni, ha pedig a körülmények nem megfelelők, akkor számba kell venni a földre telepítés lehetőségét is.

Ferdetető

Családi házak esetén a ferdetetőre a paneleket tartó síneket kampókkal rögzítik, amiket a cserepek alatt helyeznek el. Ha a tető fedése pala, zsindely vagy egyéb anyag, akkor a rögzítőelemeket ennek megfelelően kell megválasztani.

Ami lényeges, hogy a tető jó, sőt kiváló állapotban legyen, hiszen a napelemek akár évtizedekig is termelhetik az áramot, így nem árt, ha közben a tető sem gyengül meg a rendszer alatt. A tervezés és a körülmények felmérése során ez egy nem félresöpörhető szempont, ha a szakemberek úgy ítélik meg, hogy a tető állapota nem megfelelő, akkor érdemes előbb a tetőfelújítással kezdeni vagy a napelemes rendszert a földön kialakítani.

Lapostető

Lapostetőknél értelemszerűen a tetőnek nincs dőlésszöge, így az nem tudja biztosítani, hogy a napsugarak megfelelő szögben érjék a felületet. Itt a napelem tartószerkezet segítségével érhető el a 15-40 fokos dőlésszög.

A telepítés történhet lesúlyozással és lehorgonyzással is. Előbbi esetben a szerkezetet betonsúlyokkal erősítik a tetőhöz, ami azt jelenti, hogy a tető teherbírásának kalkulálásakor ezzel a súllyal is számolni kell. A lehorgonyzott telepítéskor pedig a lapostetőhöz erősítik a paneleket.

A szerkezet ilyen esetekben sokkal összetettebb, nagyobb gondot kell fordítani az időjárási körülményekre, például ki kell állnia a téli havazást és az erős szelet is. A viharos szél és a paneleken összegyűlt hó igen nagy károkat tud okozni és a teljesítmény romlását eredményezi. Abból a szempontból azonban szerencsés, hogy nem kell adottságokra hagyatkozni, teljes mértékig alakítható a rendszer kiépítése.

Földre szerelt

Végül, de nem utolsó sorban a napelemes rendszer tartószerkezete a földre is kerülhet. Ez leginkább akkor szokott opció lenni, amikor a tetőn nem fér el annyi napelempanel, ami képes kiszolgálni a kívánt energiaszükségletet, vagy a tető állapota nem megfelelő. Alapvetően ez a megoldás is ugyanolyan hatékony tud lenni, mint a tetőre szerelt, hátránya, hogy biztosítani kell a házi napelem telepnek elegendő területet.

A Nap mozgását követő szerkezetek

Alapesetben elmondható, hogy a napelemes rendszerek működése során a dinamikus elem a Nap, a statikus pedig a napelem. Ez azt jelenti, hogy nagyon rövid ideig éri a paneleket a legideálisabb szögben a napfény. Ez azért probléma, mivel az ideális beesési szögtől való eltérés a hatásfok csökkenését eredményezi. Napelemtípustól függ, hogy mennyire tudják hatékonyan hasznosítani a szórt fényt, az azonban biztos, hogy még ha tudják is, messze elmarad a déli napfény erejétől. Ez azt jelenti, hogy kicsi az az intervallum, amikor maximális teljesítményen tudnak üzemelni a napelemes rendszerek.

Ezt a problémát küszöbölik ki azok a rendszerek, melyek képesek lekövetni a nap mozgását. Akárcsak a természetben előforduló napraforgó, arra fordítják fejüket, jelen esetben a paneleket, ahonnan a napfény érkezik. A panelek elektromos áram segítségével tudnak mozogni és a dőlésszögük is ennek segítségével állítható be. Léteznek egy tengelyes és kéttengelyes rendszerek, illetve valós idejű és fényszenzoros konstrukciók is.

Azzal is érdemes számolni, hogy az ilyen napelemes rendszer telepítése jóval költségesebb, mint a fix rendszereké, mivel sokkal bonyolultabb és összetettebb. Arról nem is beszélve, hogy a tetőszerkezetre nehezedő súly is sokkal nagyobb. Nem véletlen, hogy a napkövető napelemes rendszereket gyakran inkább a földre telepítik.

Minőség a hosszú élettartamért

A tartószerkezetek tehát a biztonságért és a megfelelő dőlésszögért felelnek. E szerepeket azonban csak akkor tudják ellátni, ha jó minőségű anyagokból, jellemzően alumínium felhasználásával készülnek. Alapelvárás, hogy az előre gyártott anyag rozsdamentes legyen, ahogy az is, hogy a hőtágulásra ideálisan reagáljon, ne legyen eltérés az egyes alkotóelemek között. Ez ugyanis veszélyes rés lehet a pajzson!

A napelemes rendszerek minden körülmények között telepíthetők tetőtípustól, fedőanyagtól függetlenül. Lényeges azonban, hogy a legjobban prosperáló, kifejezett az adott helyzetre szabott megoldást válasszuk. Tájékozódjon a tartószerkezetekről a Solar Experts oldalán!

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.