Napelem engedélyezés

Írta: Solar Experts 2021. július 15.

Naperőmű, napelem engedélyezés, miért van rá szükség?

Miután megszületett Önben az elhatározás, hogy otthona energiaellátását környezet – és pénztárcakímélő napelemes rendszerrel lássa el, fontos néhány szót ejteni a napelemek felszerelését és kiépítését megelőző engedélyezési eljárásról is. Erre elsősorban azért van szükség, mert rengeteg kellemetlenségtől kímélheti meg magát azzal, ha tisztában van a főbb lépésekkel, a várható határidőkkel, az átfutási idővel, illetve a legfontosabb teendőkkel.

Korábbi blogbejegyzéseinkben részletesen bemutattuk a napelemes rendszerek működési elveit, illetve a megtérülő befektetés hátterét. Ezt a tudást egészíti ki az energiaszolgáltatókkal történő kommunikáció ismertetése.

Az elkerülhetetlen engedélyezési folyamat

Magyarországon hálózatra kapcsolt napelemes rendszer létesítésére kizárólag a villamosenergia hálózatot üzemeltető hálózati engedélyes társaság (E.ON, ELMÜ-ÉMÁSZ, NKM) előzetes jóváhagyásával van lehetőség.

Az engedélyezési folyamat legelső lépése tehát mindenképpen a napelemes rendszer telepítésének helye és a hozzá tartozó áramszolgáltató társaság meghatározása kell hogy legyen. Fontos megjegyezni, hogy az alábbiakban felsorolt három szolgáltató esetében a bejelentés folyamata szolgáltatónként eltérő lehet.

A villamosenergia hálózatot üzemeltető hálózati engedélyes társaság kiválasztása után, rögtön az engedélyeztetés megkezdése előtt fontos különbséget tenni a háztartási méretű kis erőmű, azaz a HMKE (1-50kW) és a nagyobb kapacitási erőmű (50kW fölött) besorolású napelemes rendszerek között is, hiszen mindkettőre más-más szabályok vonatkoznak. Az engedélyeztetési eljárás folyamata a legtöbb hivatali eljárással megegyezően bizonyos protokoll betartása mentén történik. Az alábbiakban a háztartási napelem engedélyeztetés folyamatának részleteiről olvashat bővebben, hiszen a legtöbb esetben lakossági felhasználóként nem lesz szüksége 50 kW feletti teljesítményű rendszerre.

Hogyan vágjak neki?

Amennyiben Ön úgy dönt, hogy egyedül, szakemberi segítség nélkül vág bele az engedélyeztetés bonyolultnak tűnő ügyintézési folyamatába, az alábbiak szerint kell eljárnia.

Ha úgynevezett hálózatba táplálással kívánja megvalósítani napelemes rendszerét, akkor a helyileg illetékes villamos energia szolgáltatójától szükséges engedélyt kérnie a napelemes rendszer kiépítésére. Ezt egy erre a célra rendszeresített formanyomtatványon teheti meg áramszolgáltatója felé, mellékelve 30 napnál frissebb tulajdoni lapot és térképmásolatot. A formanyomtatványnak tartalmaznia kell azt, hogy hány fázisú, milyen áramerősségű belső hálózatra, mekkora teljesítményű termelő berendezést szeretne telepíteni. A dokumentumok benyújtására általában postai és elektronikus úton is lehetőség van, de azok akár személyesen, az adott villamosenergia szolgáltató ügyfélszolgálati irodájában is beadhatók.

Miután Szolgáltatója egy műszaki felülvizsgálat során megvizsgálta, hogy a betáplálási teljesítményt az adott elosztó hálózat képes-e fogadni, meghatározza a napelem rendszer telepítéséhez szükséges - a rendszer telepítését megelőzően elvégzendő - fontos változtatásokat, elsőként pedig megküldi a Műszaki Gazdasági Tájékoztató – röviden MGT-ét. Szükséges feladatok lehetnek például a védőföldelés kiépítése az épületre vagy az óraszekrény cseréje, szabványosítása. Amikor ezen előkészítő fázis rendben lezajlott – de akár közben is - következő lépés a tervezés, majd a benyújtott terv elfogadása után a szolgáltató megküldi a Jóváhagyó nyilatkozatot, a napelemes rendszer létesítésére vonatkozó engedélyt.

Ezt követően kezdődhet el a napelem telepítése, amelyet az Ön által kiválasztott cég szakemberei végeznek majd el.

A telepítés megtörténte után úgynevezett készre jelentést kell tenni az áramszolgáltató felé. Ennek megtörténtét követően a szolgáltató 15 napon belül egy olyan új hálózat használati szerződést küld, amely már tartalmazza napelemre vonatkozó adatokat is, illetve 30 napon belül az adott áramszolgáltató szakemberei felkeresik Önt abból a célból, hogy lecseréljék a korábbi fogyasztásmérőt ad-vesz mérőre, illetve bekapcsolják a rendszert.

Tipp: A rendszer bekapcsolására kizárólag az áramszolgáltató szakemberei jogosultak, ezért Ön semmiképpen se kapcsolja be előzetesen, a szakemberek kiérkezése előtt a telepített rendszert.

A hálózat használati szerződés megkötésekor az évenkénti elszámolást érdemes választani.

Az ad-vesz mérő felszerelése elengedhetetlen feltétele a későbbiekben alkalmazott szaldó elszámolásnak. Az ad-vesz mérő segítségével pontosan nyomon követhető a napelem rendszere által megtermelt, valamint a háztartása által felhasznált áram mennyisége. A mérőóra cseréjének költéségét az adott áramszolgáltató viseli.

Tipp: Az áramszolgáltató által meghatározott, fentebb tárgyalt változtatásokat mindenképpen egy a helybeli áramszolgáltatónál regisztrált és azzal kapcsolatban álló villanyszerelővel érdemes elvégeztetni.

Túl bonyolult? Mi megoldjuk Ön helyett!

Ha máris úgy érzi, hogy a fentiekben bemutatott engedélyeztetés kapcsán némileg elvesztette a fonalat, esetleg a bürokrácia baljós útvesztőit látja maga előtt, van egy jó hírünk. Lehetőség van arra, hogy Ön meghatalmazást adjon nekünk a naperőmű engedélyezés fenti procedúrájának általunk történő teljes lebonyolítására, amely több szempontból is előnyös lehet az Ön számára. Melyek ezek az előnyök? Egyrészről nem kell, hogy különböző hivatalokban ülve vagy e-mailekre, értesítésekre történő hosszas várakozással töltse idejét, másrészről megkíméli magát attól is, hogy rosszul, hiányosan vagy esetleges formai hibákkal kitöltött dokumentumok miatt az ügyintézés folyamata lelassuljon, csúszásba kerüljön.

Mit kell pontosan tennem?

Amennyiben tehát úgy dönt, hogy egy cégünk részére adott meghatalmazással vág neki az engedélyeztetési folyamatnak, az ajánlatkérés és elfogadása, a helyszín felmérése és a tető statikai vizsgálata utána jelezze kollégánk irányába, hogy a meghatalmazáson keresztüli ügyintézést választja. Ebben az esetben munkatársunk küldi majd el az Ön nevében az illetékes áramszolgáltató felé a háztartási méretű kiserőmű igénybejelentést és a kapcsolódó dokumentációt.

Az adott áramszolgáltató ezt követően áttekinti a teljes benyújtott dokumentációt, valamint megvizsgálja a háztartási méretű kiserőmű hálózatra történő csatlakoztatásának műszaki feltételeit és erről 30 napon belül írásos tájékoztatás ad. A hivatalos tájékoztatást kézhezvételétől számított 90 napon belül cégünk elkészíti a csatlakozási dokumentációt, amit szintén benyújt az áramszolgáltató felé. Mivel ezt a dokumentációt kizárólag tervezési jogosultsággal rendelkező szakember készítheti el, így a fent felsoroltak mellett ezért is érdemes segítségünkkel, meghatalmazás útján belevágni az engedélyezési folyamatba.

A fentiekben leírt kötelező hatósági ügyintézés után kollégáink egy előre egyeztetett időpontban, felkeresik Önt otthonában, hogy felszereljék és telepítsék napelemes rendszerét, majd elvégezzék a folyamat záró, engedélyeztetési lépéseit.

Mivel a napelemes rendszerek engedélyeztetése akár több hónapba is belekerülhet, ezért mindenképpen érdemes úgy belevágni a napelem engedélyezés folyamatába, hogy tisztában van a pontos részletekkel, illetve ajánlott a papírmunkát és a komplett lebonyolítást is cégünk megbízható szakembereire bízni.

Kérdése van? Keresse kollégáinkat!

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.