Véleményezte a szakma a napelemes pályázatot

Írta: Solar Experts 2021. szeptember 29.

A Helyreállítási Terv részeként meghirdetett napelemes és fűtési rendszerek támogatásáról szóló pályázat véleményezési határideje szeptember 12-én járt le. A véleményformálási lehetőséggel a szakma képviselői éltek, akik értékes, a gyakorlati tapasztalatokon alapuló javaslatokat fogalmaztak meg az egyelőre még tervezet státuszban lévő pályázattal kapcsolatban. Nézzük a legfontosabb pontokat, ahol a módosítás indokolt lehet!

A pályázattervezetben leírtak szerint az állam 201 milliárd forinttal támogatja a megújuló energia használatát, ami a következőkben nyilvánul meg:

-        2,8 millió forint pályázható napelemes rendszerekre

-        9,3 millió forint pályázható napelemes rendszer telepítésére, nyílászárók cseréjére, tárolókapacitás létesítésére és fűtési rendszer korszerűsítése infra- vagy fűtőpanelekkel,

-        11,55 millió forint pályázható napelemes rendszer telepítésére, nyílászárók cseréjére, tárolókapacitás létesítésére és fűtési rendszer korszerűsítésére hőszivattyúval.

A 100%-os vissza nem térítendő támogatásból a nagycsaládosok és az alacsonyabb jövedelmi kategóriába tartozók részesülhetnek, mivel feltétel, hogy a háztartásban élők összjövedelme fejenként nem lehet nagyobb mint 4, 85 millió forint évente.

A pályázattal kapcsolatban a szakmai képviselői fogalmazták meg észrevételeiket, melyek leginkább a technikai részletekre terjednek ki. Ezeket vesszük sorra!

Teljesítményhatár újragondolása

A pályázat értelmében maximum 5kWp-es napelemes rendszerek telepíthetők, ez azonban jóval elmarad egy átlagos háztartás teljesítményszükségletétől, ami a tapasztalatok szerint nagyjából 8,2 kWp. Ez különösen fontos azoknál a konstrukcióknál, ahol a hőszivattyús rendszer és a fűtőpanelek is növelik a fogyasztást, ezek kiszolgálására ugyanis egy 5 kWp-es rendszer nem is képes.

Akkumulátortámogatás minden kategóriában

A pályázat jelen állapotában az akkumulátorbeépítést nem támogatja abban az esetben, ha csupán a napelemes rendszer telepítése teljesül, hőszivattyú és elektromos fűtés nélkül. A valóságban azonban pont az első esetben jöhet létre nagyobb eséllyel többlet energiatermelés, aminek eltárolása szükséges és kívánatos lenne. Érdemes tehát ezt a pontot a pályázat kiíróinak újragondolni a gyakorlatok alapján.

Kiterjesztés a bővítési lehetőségekre

Mind az akkumulátorok, mind pedig a napelemes rendszer moduláris bővítésére lehetőséget kellene adni a javaslatok alapján, melyek előkészítése már a kivitelezés során megtörténhetne.

Telepítési helyek bővítése

A jelen konstrukció kizárólag a háztetőn engedélyezi a napelemes rendszer kiépítését. Ha azonban a földre, vagy egyéb alternatív helyekre például a homlokzatra is lehetséges a telepítés, akkor még több háztartás részesülhetne a támogatásból.

A nemrég beharangozott napelemes és fűtési rendszerek támogatásáról szóló pályázat egyelőre még csak tervezet, előreláthatóan az első ütem benyújtási határideje november 15-e lesz majd. Ebből kiindulva a javaslatokkal bővített pályázatot az elkövetkező hetekben hirdetik majd ki.

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.