Napsütéses órák száma Magyarországon

Írta: Solar Experts 2021. augusztus 26.

A napsütéses órák száma Magyarországon meghaladja az évi 2000 órát. A legnaposabb és a legkevésbé benapozott terület közti különbség pedig nem éri el a 10%-ot. Ezek az adatok egyértelműen arról árulkodnak, hogy hazánk teljes területe alkalmas a napenergia hatékony hasznosítására.

A napfénytartam és befolyásolói tényezői

Napfénytartamon azt az időtartamot értjük, ameddig a felszínt közvetlen napsugárzás éri. A napfénytartamot befolyásoló tényezők: a földrajzi szélesség, a domborzat, valamint a felhőzet. Mivel hazánk viszonylag kis területen helyezkedik el, a földrajzi szélesség országszerte egységesnek mondható.

Magyarországon a Duna-Tisza közének déli tájai a legnaposabbak, legkevésbé napos területeink pedig az Alpokalja és az Északi-középhegység. Júliusban kapjuk a legtöbb napsugárzást. Bár az előző hónaphoz képest ekkor már valamivel rövidebbek a nappalok és a Nap is alacsonyabban delel, a felhőzet kevésbé sűrű, mint júniusban.

A legkisebb értékekre decemberben számíthatunk, mivel ekkor minden addiginál rövidebbek a nappalok, és tartósan borult az égbolt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2021. februárjában közzétett adatai szerint a napfénytartam hazánkban gyakorlatilag már mindenütt átlépi az évi 2000 órát, azaz térségünk rendkívül jó adottságokkal rendelkezik napenergia-hasznosítás szempontjából.

Napsütéses órák száma Magyarországon

A napsütéses órák száma Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján: a legtöbb, 2000 óra fölötti évi napsütés a déli, délkeleti országrészben jellemző, míg a legkevésbé napos területek az ország északi, északkeleti részében, valamint az Alpokalján jelennek meg 1800 óránál is kevesebb évi napfényösszeggel.

Globálsugárzás

Globálsugárzás alatt a Napból érkező közvetlen sugárzás, valamint az égbolt minden részéről érkező szórt sugárzás összegét értjük. Magyarországon a legtöbb besugárzás a Tiszántúlon tapasztalható, Szeged környékén ez az érték eléri a 4800-4900 MJ/m2 értéket is. A hazánkat érő globálsugárzás nagy területeken meghaladja a 4500 MJ/m2-t. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ennek egésze hasznosítható. A napelem rendszerek mindegyike alacsony, 20% alatti hatásfokkal képes a napenergiát egyenárammá alakítani. Ez azonban már elég ahhoz, hogy teljes mértékben lenullázzuk segítségével az áramszámlánkat.

Talpunk alatt a föld

Térségünkben nagyjából kiegyenlítettek a domborzati viszonyok, ez magyarázza a minimális, 10% alatti eltérést benapozottság terén. A viszonylagos egyensúlyt segíti az is, hogy míg nyáron a hegységek borultabb, csapadékosabb időjárása miatt ott kevesebb a napsütéses órák száma az alacsonyabb fekvésű területekhez képest, addig a hideg évszakban ez a tendencia épp megfordul. Télen hegyvidékeink másfélszer annyi napfényes órában részesülnek, mint a lejjebb fekvő területek, mert azok a síkságok felett elterülő ködből kiemelkedve zavartalan napsütésben részesülnek.

Fejünk felett az ég

Jól látszik tehát, hogy hazánkban leginkább a felhősödés a legbefolyásosabb tényező. Vékony felhőzet esetén 20-30 % a veszteség, vastagabb felhőtakaró esetén 40-50%-os kieséssel kell számolni. Az igazán masszív, sűrű felhők ugyanakkor elnyelhetik akár a napenergia 80-95%-át is.

Beesési szög

A napelemek akkor termelik a legtöbb villamos energiát, ha derékszögben éri őket a napsugárzás. Ennek a déli tájolással, 30-40 fokos dőlésszögben telepített rendszerek felelnek meg a leginkább. Lényeges azonban, hogy az északi tájolás kivételével minden más esetben is kivitelezhető a telepítés, hiszen ideális eset eleve csak rövid időre létezik: tiszta időben, 90 fokos beesési szögben, a déli órákban, mintegy 25 fokos hőmérséklet mellett.

Napkövetés

A maximális hatékonyság érdekében napkövető rendszerrel ellátott napelemes rendszert is kiépíthetünk. Így lényegében a napraforgóhoz hasonlatosan mindig a napfény irányába fordíthatjuk a napelem táblákat. Ezzel kétségkívül többletenergiához jutunk, növekedik az áramtermelés mértéke. A napkövető rendszer ugyanakkor viszonylag költséges berendezés, és a naperőmű többi alkotóelemével ellentétben elég magas a karbantartásigénye, mivel forgó, tehát kopó alkatrészeket tartalmaz. Ha emellett döntenénk, érdemes alaposan átgondolni, hogy megközelítőleg mennyivel tolhatja ki a beruházás megtérülési idejét.

 

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.