Ki szerelhet napelemet?

Írta: Solar Experts 2021. augusztus 14.

A napelemes rendszer kiépítésének összköltsége számos részelemet foglal magában. A viszonylag magas anyagköltségen túl magasan képzett és tapasztalt szakemberek közreműködését és nagy körültekintést igényel. Sokszor hiányos folyamatokat vagy nem megfelelő védelmi intézkedéseket von maga után, ha egy-egy tétel kikerül a költségvetésből. A kivitelezőt érdemes nagyon körültekintően kiválasztani, mert egy elégtelen rendszer utólagos helyreállítása váratlan és jelentős többletköltségekkel jár.

Hogyan válassz?

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb feladatkört fed le egy adott vállalkozás a projektben, annál jobban számíthatsz a szakértelmére. Számos cég foglalkozik a hazai piacon is a napelemrendszerek teljes körű menedzselésével.

Felmérés

A felmérés során tapasztalt szakember méri fel a tető típusát, dőlésszögét, terhelhetőségét és tájolását. Információt szerez a besugárzási viszonyokról, árnyékoló tereptárgyakról és csak ezt követően ad végleges ajánlatot a kivitelezésre vonatkozóan. Ezek az adatok rendkívül fontosak, hiszen alapjaiban határozzák meg a javasolt napelempanel, tartószerkezet és inverter típusokat. A legnagyobb mennyiségű energiát a déli fekvésű házakra telepített elemek szolgáltatják, a keleti, vagy nyugati tájolású napelemek akár 15-20%-kal kisebb teljesítményt képesek leadni. Különböző rögzítési technológiákat kell alkalmazni a tető héjazata szerint cserép, betoncserép, trapézlemez, vagy tegola esetében.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a fent felsorolt befolyásoló tényezők szinte sosem képeznek akadályt a napelem rendszer kiépítésében. Gyakorlatilag mindenre van megoldás. A családi ház teteje kiváltható bármely melléképület, például egy garázs vagy tároló, kamra tetejével, a fedett teraszra is kerülhet napelem, ha az adott felületet tekintve kedvezőbbek a körülmények. Sőt, akár lapostetőre vagy igény esetén a talajra is kiépíthető a rendszer. Ahogy már említettük, ezért különösen lényeges a helyszíni szemle, mely során szakképzett és tapasztalt szakembereink segítségével tudjuk kialakítani az adott körülmények között legoptimálisabb megoldást.

Engedélyeztetés

A hálózatra visszatápláló rendszerek esetében hatósági engedélyeztetés szükséges, mely során a helyi áramszolgáltató megvizsgálja a hálózatra csatlakoztatás műszaki feltételeit. A korábbi villanyórát pedig úgynevezett ad-vesz mérőóra váltja fel. Az engedélyezési folyamat átfutási ideje akár 3 hónap is lehet, ezért érdemes idejében elindítani a folyamatot.

Pályázatírás

A napelem rendszer telepítéséhez különféle pályázati támogatások igényelhetők. Egyes vállalkozások akár a támogatás igénylésének folyamatát is megkönnyítik a számodra azáltal, hogy teljes mértékben átveszik tőled a pályázatírás terhét.

Tervezés és kivitelezés

Milyen napelemet és mennyit?

A napelem rendszer árának 65-70%-át a panelek és a tartószerkezet, a fennmaradó 30%-ot pedig az inverter teszi ki. A panelek száma, típusa a kívánt teljesítmény függvényében kerül meghatározásra. Az inverter típusa pedig nem csupán a teljesítmény, de a hatósági engedély szempontjából is lényeges. A napelem bekötése során az előírt védelmi berendezések, kábelek, csatlakozók kiépítése is meg kell, hogy történjen.

Garanciák

A paneleket tekintve kétféle garanciáról beszélhetünk: a teljesítménygaranciáról és a termékgaranciáról. A napelemgyártók ideális esetben 25 évre vállalnak 80%-os teljesítménygaranciát termékeikre, ami azt jelenti, hogy a rendszer teljesítménycsökkenése maximum 20%-os lehet a telepítést követő 25 éven belül. A termékgarancia pedig arra vonatkozik, hogy amennyiben a garanciális feltételekben meghatározott időintervallumon belül hibásodik meg a napelem, akkor a gyártó térítésmentesen vállalja a hibás panel cseréjét. Ideális esetben egy gyártó akár 20 éves termékgaranciát is vállal termékeire, így igen árulkodó jel lehet például, ha a termékgarancia mindössze 10-12 évre szól. Az inverterek minősége a rájuk vállalt garanciális időtartam hosszában is megmutatkozik. Az ideális garanciális időtartam minimum 10 év.

Távfelügyelet

A megbízható cégek általában vállalják az általuk kiépített rendszerek távfelügyeletét is. Ez ma már többnyire szoftveresen történik, az egyes üzemzavarok kezelése az esetek többségében szintén megoldhatók a „távolból”.

Ki szerelhet napelemet? ─ Nyilvántartott, díjakkal, biztosítással rendelkező cégek

Szerepel a nyilvántartásban?

A fotovoltaikus rendszer telepítésekor külön nehézséget jelent, hogy többnyire olyan magánszemélyek vágnak bele egy ilyen beruházásba, akiknek nincs, és még nem is volt soha ilyen kiépítve. Hiszen ez egy egyszeri és hosszú távra, jó 30-40 éves időtartamra szóló elköteleződés. Az internetes böngészés és a személyes ajánlás itt is működhet, ám ennél azért jelentősebb biztosítékok is rendelkezésre állnak. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség megyénkénti lebontásban közzétette honlapján az akkreditált szakképesítésű munkatársakkal rendelkező, legmegbízhatóbb cégek listáját, amely fogódzóként szolgálhat minden napelem iránt érdeklődő számára.

Díjak, elismerések

Szintén jó támpontot jelent, ha a vállalkozó korábbi tevékenysége nem csak ismert, de elismert is. Érdemes lehet utánanézni, hogy az általunk kiszemelt cég részesült-e a múltban bármilyen elismerésben. Az Év épületgépész kivitelező vállalkozása címet például a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépész Tagozata, valamint a Magyar Épületgépészek Koordinációs Szövetsége ítéli oda a legmegbízhatóbb cégek számára.

Biztosítás

A tetőre szerelt rendszerek esetében a tető héjazata is megbontásra kerül a kellően stabil rögzítés érdekében. A panelek tartószerkezetét a szarufához rögzítik, majd a tető állapotát a telepítés végeztével helyreállítják. Ha a művelet közben annak bármely eleme sérül, a tető vízzáró tulajdonsága többé nem szavatolható. Ezért a kivitelező cégek gyakran rendelkeznek építés- és szerelésbiztosítással, amelynek birtokában könnyebben és rugalmasabban kezelhetővé válnak az esetleges sérülésekkel kapcsolatos kérdések, és a helyreállítás költségének tételei sem hevernek majd pártában, gazdátlanul.

Mindent figyelembe véve az a többletköltség, amellyel egy professzionális, évtizedes múlttal és stabil hírnévvel rendelkező céggel való együttműködés esetlegesen jár, többszörösen megtérül a kiépítési folyamat során, és azt követően is.

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.