Napelempark befektetés

Írta: Solar Experts 2021. augusztus 23.

A hagyományos befektetési lehetőségek gyökeres átalakuláson mentek keresztül. A banki kamatok mértéke mára elenyésző, a kötvények hozama is kiszámíthatatlanná vált. Az ingatlanpiac folyamatos és drasztikus változást mutat a lassan két éve zajló világjárvány következtében. Csakúgy, mint a vendéglátás és a turizmus. Ha ezekbe kockázatos fektetni, mibe lenne érdemes? Mutatjuk, hogy milyen feltételek mellett építhet ki saját napelem parkot, mire érdemes ügyelni és mennyi idő szükséges ahhoz, hogy termőre forduljon a beruházás.

Napelempark befektetés a fontolva haladóknak

Az 500 kilowatt teljesítményűnél kisebb naperőművek kiépítése hosszú távú befektetés. Elsősorban olyanoknak ajánlott belevágni, akik évtizedes távlatokban gondolkodnak, jelentősebb földterülettel és mintegy 60 millió forintos megtakarítással rendelkeznek. Szintén előny, ha nem riasztja el őket az a cirka másfél év, amely a projekt előkészítési szakaszának várható időtartama. Jól látható tehát, hogy a naperőmű, mint befektetési forma nagy fokú előrelátást és megfontoltságot igényel. Cserébe viszont olyan profittal és kivételes vállalkozási formával kecsegtet, amely egyelőre csak kevesek sajátja. Olyan befektetési forma, amely a fenntartható fejlődés, a környezettudatossági szempontok figyelembevételével termel profitot a cégtulajdonosok ─ és akár unokáik ─ számára.

Hogyan lehet napelemparkod?

A beruházás a gyakorlatban úgy valósul meg, hogy a tulajdonos úgynevezett projekttársaságot hoz létre, ez ad megbízást egy, a feladat elvégzésére alkalmas tervező és kivitelező cégnek, amely elvégzi a telepítést, valamint ideális esetben a beruházás megvalósulását követően ellátja a rendszer karbantartását és távfelügyeletét. A fejlesztésre banki hozzájárulást lehet igénybe venni, rendszerint 12-15 éves futamidőre.

A beruházás pénzügyi háttere

A telepítés összköltsége mintegy 200-220 millió forintra tehető.  A fejlesztésre banki hitel is igényelhető. Az önerő mértékét illetően igen nagy szórást tapasztalhatunk, egyes esetekben már 20%-os önerő mellett is hitelképes minősítést kaphatunk a pénzintézetek részéről, míg más esetekben ehhez 50%-os saját tőkeerőre van szükség. A futamidő általában 12-15 év között mozog.

A kötelező átvétel, mint biztosíték

Gyakran elhangzó ellenérv, hogy a megújulóenergia-iparban tapasztalható rohamos fejlődés miatt túlkínálat alakulhat ki a piacon. Kis teljesítményű, azaz 500 kilowatt alatti naperőművek esetén azonban a helyi áramszolgáltató köteles átvenni a megtermelt áramot, tehát ilyen értelemben nem kockázatos a befektetés, bár az áram árának változásai kétségkívül hatással lehetnek rá.

Mennyi időbe telhet?

A már meglévő hálózatba történő visszatáplálás engedélyhez kötött, amely során a helyi áramszolgáltató átnézi a csatlakozási dokumentumokat, majd 30 napon belül írásban válaszol. Az engedélyeztetés ezzel együtt is igen lassan zajlik, a hatóságok akár újabb ás újabb módosítási igénnyel is élhetnek a biztonságos működés érdekében. Ahogy korábban már említettük, érdemes bő egy évvel számolni a tervtől az üzemebe helyezésig.

Kell egy csapat

A beruházás előnye és hátránya is egyben, hogy a naperőmű kiépítését és üzemeltetését szakértő csapatnak kell végeznie. Ha sikerül megtalálnunk az erre alkalmas céget, szinte hátra is dőlhetünk és idővel gond nélkül learathatjuk befektetésünk gyümölcsét. Ha nem sikerül elég körültekintően választanunk, akkor azonban számos problémával találhatjuk szembe magunkat.

Mi történik, ha nem készül el?

Egy jó partnercég kellő tapasztalattal, műszaki tudással és megfelelő minőségű alapanyagokkal, az ütemterv betartása mellett végzi a munkát. Az esetleges leállások óriási károkat okoznak a befektető számára, ezért érdemes aprólékos, minden részletre kiterjedő szerződést kötni az alvállalkozóval. A szektorban rengeteg az elakadt, félbemaradt vagy menthetetlenül eladósodott projekt.

És mi történik, ha igen?

A napelemparkok felügyelete sokösszetevős folyamat. Saját szoftverre is szükség van, ez biztosítja a rendszer távfelügyeletét, melynek segítségével az üzemeltető időben észlelheti a meghibásodásokat. Éjjellátó, illetve az egyes panelek hőmérsékletét monitorozó kamerákkal is ellenőrizzük a rendszer működését. Gyakran előfordul például, hogy egy nagyobb vihar tetemes mennyiségű port vagy nedves falevelet hord fel a táblák felszínére, amelyek ott megtapadva jelentős teljesítménycsökkenést eredményeznek. Ezek elhárítása is az üzemeltető cég feladata. Ugyanígy fontos rendszeresen kiiktatni az egyéb beárnyékoló tényezőket. Például a napelem alatt, körül növekvő fű szintén rendszeres gondozást igényel, mert a nagyra nőtt fűszálak árnyékot vetve negatív irányban befolyásolhatják a rendszer működését.

Szintén óriási rizikót jelenthetnek a váratlan leállások. Egy 1 hónapos leállás akkora kiesés okozhat, hogy adott körülmények között a kár az esedékes havi hiteltörlesztést is ellehetetlenítheti. Az ilyen esetek elkerülése érdekében feltétlenül ajánlott üzemszüneti biztosítást kötni és megfelelő üzemeltetői felelősségbiztosítást elvárni a partnercégünktől.

Összegzés

A napelemparkok káros anyagkibocsátás nélkül, környezetbarát módon üzemelnek, a földre telepített napelemes rendszerek igény esetén utólag is bővíthetők. A tapasztalatok szerint a panelek mintegy 30-40 évig üzemképesek, minimális teljesítménycsökkenés mellett. A földet érő egy órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség egy év alatt elhasznál. A napenergia végtelen, tiszta energiaforrás, ráadásul teljesen ingyen áll mindannyiunk rendelkezésére. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb alternatív energiaforrásokra cseréljük.

 

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.