A napelem előnyei

Írta: Solar Experts 2021. július 28.

A napenergia hazánk földrajzi elhelyezkedésének és éghajlatának köszönhetően rendkívül jól hasznosítható. Magyarországon a napsütéses órák száma 2.000 köré tehető évente, ami számottevően kedvezőbb például a napelem telepítésben élen járó Németország adottságainál. Összeszedtük, mit nyerhetsz vállalkozásod vagy otthonod napelem rendszeres korszerűsítésével.

Ha eljátszottál a napelem-telepítés gondolatával és kissé belemélyedtél a témába, talán te is találkoztál már e rendkívül meggyőző, elgondolkodtató, épp ezért viszonylag gyakran hangsúlyozott adattal: ha a Föld egészét érő napsugárzást teljes egészében hasznosítani tudnánk, mindössze egyetlen óra alatt fedezhetnénk bolygónk összlakosságának éves áramigényét. Természtesen ez (egyelőre?) álom csupán, azt azonban jól érzékelteti, hogy valóban óriási potenciál rejlik a napenergia hasznosításában. Ezt pedig – nagyon helyesen – egyre többen igyekeznek kihasználni.

Öngondoskodás: így függetlenedhetsz áramszolgáltatódtól

E megújuló energiaforrás kiaknázásával kiválthatod villanyszámládat és igény szerinti mértékben függetlenedhetsz áramszolgáltatódtól. A megtermelt energiát az áramszolgáltató hálózatába visszatáplálva egész éves energiaigényed is fedezheted. Sőt, akár profitra is szert tehetsz, amennyiben éves fogyasztásod alacsonyabb az általad megtermelt energiamennyiségnél. A különbözetet szerződött áramszolgáltatód a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis köteles „felvásárolni" tőled.

Ha egyáltalán nem szeretnél, vagy valamely oknál fogva nem tudsz együttműködni az áramszolgáltatóval, akár teljes egészében „leválhatsz” az országos hálózatról. Ebben az esetben az általad kiépített napelemes rendszert akkumulátorokkal szükséges kiegészítened, amely tárolja az általad adott időintervallumban előállított, de fel nem használt áramot. Így akár saját, különálló naperőműre is szert tehetsz. Egy átgondolt rendszerrel, például elektromos fűtésre, vízmelegítésre átállva szinte teljes egészében kiválthatod rezsiköltségeidet.

Növeli az ingatlan értékét

Egyre gyakrabban látjuk, hogy az új építésű ingatlanokat eleve napelemes rendszerrel szerelik fel, illetve, hogy egy-egy nagyobb volumenű felújítást követően napelem paneleket szerelnek fel a korszerűsített családi házakra. Ennek oka, hogy a napelemes rendszerek telepítése nem csupán egy fontos lépés a környezettudatosság, a fenntartható fejlődés irányába, de rendkívül jó befektetés is, amely ráadásul ingatlanod eladási árát is megemeli.

A napelem előnyei: megtérülő és államilag támogatott befektetési forma

napelem-elonyei-solar-experts

Bár kiépítése viszonylag magas költségekkel jár, a várható megtérülést átlagosan 7-10 év közé tehetjük, miközben a rendszer minimum 25 évig üzemképes. Egyes tapasztalatok szerint a valós adatok még ennél is optimistábbak: a 90-es években, Németországban indult napelem telepítési program adatai szerint a napelemek akár 30-40 évig is üzemelhetnek számottevő karbantartási költség vagy teljesítményvesztés nélkül.

A technológia rohamosan fejlődik, a gyártási költségek pedig egyre csökkennek. Ráadásul állami támogatás is igénybevehető a kiépítésre. Olyan, rendkívül kedvező hitelkonstrukció is rendelkezésre áll, melynek keretében havi részletfizetés mellett kivitelezhető a befektetés. Ennek előnye, hogy nagyobb összegű indulótőke hiányában is belevághatunk a beruházásba, a törlesztőrészletek összege pedig többnyire alacsonyabb, mint a korábbi havi áramszámla összege.

Alacsony fenntartási költségek

A rendszer fontos láncszeme az inverter, amely a napelemek által előállított egyenáramot alakítja át a háztartásokban használatos váltóárammá. Ez a viszonylag költséges berendezés megközelítőleg 12-14 évente cserére szorul. A várható élettartam az inverter típusának, elhelyezésének is függvénye. Fontos, hogy védett, jól szellőző helyre rögzítsük az átalakító berendezést és hogy villamos energia termelési igényeinknek megfelelő, jó minőségű átalakítót vásároljunk.

Az egyenletes és optimális teljesítmény érdekében évi egy-két alkalommal ajánlatos elvégezni a panelek tisztítását, ekkor célszerű meggyőződni az egyes panelek összeköttetését biztosító kábelek sértetlenségéről is. A fentiektől eltekintve azonban nem jellemzőek a nagyobb karbantartási munkálatok, javítások vagy alkatrészcserék a már kiépített rendszeren.

Kimagaslóak az adottságaink

Háztartási és kisvállalkozói keretek között a tetőre történő telepítés a legoptimálisabb megoldás. Jó hír, hogy hazánk adottságai ebből a szempontból is igen kedvezőek. A telepítés 30-40 fokos dőlésszögű lehetőleg cseréppel borított ferde tetőre a legideálisabb. Az Európai Unió 27 tagállamában található épületek közel fele alkalmas e tekintetben a napenergia felhasználására, és ezek a számok az uralkodó építészeti megoldásoknak köszönhetően Magyarországon is hasonlóképpen alakulnak.

A napelem teljesítményét kWp-ben (kilowatt-peak, ami a csúcsteljesítményt jelenti ideális besugárzás esetében) mérjük, melyet alapvetően a napsütéses órák száma befolyásol. Így hazánkban egy 1 kWp-es napelem rendszer átlagosan mintegy 1200 kWh villamos teljesítmény leadására képes.

Jó nekünk, és a környezetnek

A napelemek káros anyag kibocsátása nélkül, zajmentesen és biztonságos, zárt rendszerben működnek. Esetleges meghibásodásuk nem fenyeget természeti katasztrófával, működtetésükhöz nincs szükség költséges infrastruktúrára vagy emberi asszisztenciára. Ellenállnak a szélsőséges időjárásnak, háztetőre telepítve nem vesznek el a hasznos területből. További előnyük, hogy a nyári időszakban gátolják a tető túlzott felmelegedését, mivel elnyelik a nap sugarait, ezáltal tulajdonképpen beárnyékolják a cserepeket.

A költségcsökkentés drága és veszélyes is lehet

Kétség nem fér hozzá, hogy a viszonylag magas bekerülési költség sokak számára riasztó lehet. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a rendszer biztonságos kiépítése és optimális működése érdekében mindenképp érdemes hozzáértő, minőségi alapanyagokkal dolgozó szakember gárdát választani, mert a telepítés során elkövetett hibák a rendszer működésképtelenségével, hosszú távon többletköltségekkel vagy akár életveszélyes helyzetek előidézésével járhatnak.

Az általunk fejlesztett napelem kalkulátor segítségével néhány percen belül értesülhetsz arról, hogy mekkora összeggel számolhatsz, ha profi, egyedi igényeidre szabott, biztonságos, tartós és hatékony napelem rendszerre vágysz.

 

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.