Mekkora napelemet vegyek?

Írta: Solar Experts 2021. július 21.

Ez a dilemma mindenkiben felmerül, ha épp fontolgatja a fotovoltaikus rendszer telepítését. Ha pedig nem csak fontolgatja, de fel is veszi a kapcsolatot velünk, szinte biztosan elhangzik ez a mondat a konzultáció valamely pontján. Most megtudhatod, hogy megközelítőleg mennyi napelemre van szükség és mi befolyásolja azok számát.

Először is: mennyi áramot kell termelnie?

Az első lépés, hogy felmérjük, milyen teljesítményű rendszerre lesz szükséged. Hazánkban a napenergia felhasználás szempontjából ideálisnak számító déli tájolású, 30-40 fokos dőlésszögű tetőn elhelyezve évente 1200 kWh/kWp termelés érhető el. Ha tehát az éves, kWh-ban megadott áramfogyasztásod összmennyiségét elosztod 1200-zal, akkor megkapod, hogy hány kW-os rendszerre van szükséged a villanyszámlád kiváltásához.

Abban az esetben, ha tetőd délnyugati vagy délkeleti tájolású 5-6%-kal, míg keleti vagy nyugati tájolás esetén 20%-kal több panel kell ugyanazon teljesítmény eléréséhez. Fontos tudnod, hogy északi tájolás esetén célszerű más felületben gondolkodnod, mert ott nem lesz elég hatékony a rendszer ahhoz, hogy egyáltalán érdemes legyen kiépíteni.

Befolyásoló tényezők: helyigény, hatásfok

A panelek száma azon is múlik, hogy milyen hatásfokú paneleket helyeznek fel a tetőre. Értelemszerűen a nagyobb hatásfokú példányokból kevesebb, míg az alacsonyabbakból valamivel több kell. A szórás viszonylag nagy, a legkisebb tetőre szerelt rendszer úgy 8, míg a legnagyobb akár 20 panelből is állhat, ennél több már nem is nagyon fér fel egy átlagos tetőre.

Egy napelem panel 1,7 m2 helyet foglal, 20 panel esetében ez közel 40 m2-es szabad felületet jelent, ami a helyigényt illeti. Nagy általánosságban azonban elmondható, hogy körülbelül 10-12 elemes rendszerekkel többnyire fedezhető egy háztartás energiaszükséglete.

Megéri az árát

A napenergia megújuló energiaforrás, így a napelemes rendszer kiépítése kiszámítható, biztos befektetés, melynek segítségével részben vagy teljesen függetlenedhetsz az áramszolgáltatódtól és a villamosenergia árának emelkedésétől sem kell többé tartanod. Kiépítési költsége viszonylag magas, de mivel fenntartási költsége minimális, a befektetés 7-10 év alatt megtérül.

mekkora-napelemet-vegyek-solar-experts

A panelek optimális teljesítményét hosszú évtizedekre szavatolják a gyártók. Az egyenletes és optimális teljesítmény érdekében azért mindenképp ajánlott évi egy-két alkalommal elvégezni a panelek tisztítását, ekkor célszerű meggyőződni az egyes panelek összeköttetését biztosító kábelek sértetlenségéről is. A fentiektől eltekintve azonban nem jellemzőek a nagyobb karbantartási munkálatok, javítások vagy alkatrészcserék a már kiépített rendszeren. A beruházáshoz vissza nem térítendő állami támogatás, sőt, részletfizetési kedvezmény is igénybe vehető.

Gondolj a bővítésre, áldozz az inverterre

A rendszer fontos láncszeme az inverter, amely a napelemek által előállított egyenáramot alakítja át a háztartásokban használatos váltóárammá. Ez a viszonylag költséges berendezés megközelítőleg 10-12 évente cserére szorul. A várható élettartam az inverter típusának, elhelyezésének is függvénye. Fontos, hogy közvetlen napfénytől védett, jól szellőző helyre rögzítsük az átalakító berendezést és hogy villamos energia termelési igényeinknek megfelelő, jó minőségű átalakítót vásároljunk.

Szintén lényeges, hogy az inverter vásárlása során azt a jövőbeni, esetlegesen - például elektromos fűtésre való áttérés vagy elektromos üzemű autó vásárlása következtében –megnövekedett energiaigényedre optimalizáld. Egyrészt azért, mert az átalakító ára költséges beruházás, és az új berendezés beszereléséhez ráadásul újra kell indítanod az engedélyeztetési folyamatot áramszolgáltatódnál, másrészt azért, mert, ha nagyobb teljesítményű invertert vásárolsz, akkor a panelek számát a későbbiekben rugalmasan bővítheted.

Végülis mekkora napelemet vegyek?

Természetes, hogy ez továbbra is megválaszolatlan kérdés számodra, hiszen bár azt már tudod, miből tevődik össze az optimális darabszám, az még kérdéses, hogy esetedben mi volna a végeredmény.

Javasoljuk, hogy vedd igénybe napelem kalkulátorunkat, amely segítségével mindössze néhány perc leforgása alatt választ kaphatsz a konkrét kérdésedre.

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.