Napelem panelházra: előnyök és veszélyek

Írta: Solar Experts 2021. október 07.

Tévhit, hogy csupán a családi házak alkalmazhatják eredményesen a megújuló energiát! Miért ne részesülhetnének a természet ajándékából a társasházak is? A rendszer telepítése nemcsak jó üzlet a lakóknak, hanem környezeti szempontból is előnyös választás. Tény azonban, hogy egy kicsivel bonyolultabb a tervezés, napelem engedélyeztetés és kivitelezés, mint egy családi házban! Nézzük, mire kell ügyelni!

A hazai lakossági napelemrendszerek száma óriási robbanás előtt áll. A még tervezet státuszban álló, de igen sokat emlegetett vissza nem térítendő napelemtámogatási program pályázatonként több millió forint, összességében pedig több mint 200 milliárd forint anyagi hozzájárulással segíti azokat, akik szeretnének belevágni a zöld energiatermelésbe, az energetikai korszerűsítésbe.

Napelem panelházra

A napelem panelházra ugyanolyan módon telepíthető, mint egy családi házra, legalábbis elvben. A problémát jellemzően az okozza, hogy a társasházban több lakó szavazata is dönt. Nem elég csak egy embernek akarni a napelemet, az összes szomszédomnak is ezt kell akarni. Ha ugyanis egyetlen egy valaki is akad, aki megvétózza a nagyratörő terveket, akkor a környezetbarát energiatermelés csupán álom marad.

  napelem panelházra

Tető: az első kritikus pont

A tető általában kritikus pont a napelem panelházra telepítésekor. Egyfelől azért, mert ez a panelház lakástulajdonosainak osztatlan közös tulajdona, másfelől pedig azért, mert amikor a panelházakat tervezték jellemzően még nem számoltak a napelemek lakossági használatával.

Utóbbi abban nyilvánul meg, hogy nincs elegendő szabad felület, ahol a panelek elférhetnének, ennek következtében csak kisebb összteljesítményű elektromos rendszer építhető ki. A megfelelő napelem típusok kiválasztásával és az elhelyezési konstrukciókkal azonban ezen is lehet segíteni, tehát nem kell akkor sem sutba dobni a tervet, ha elsőre komplikáltnak tűnik. Jó megoldás lehet, ha a terület engedi, a földre elhelyezett napelemrendszer. Ráadásul ebben az esetben a telepített napelem tartószerkezet kiválóan felhasználható fedett parkolóhelyek kialakítására, amely az ott parkoló gépkocsikat megóvja még egy esetleges jégveréstől is.

Villanyóra: a második kritikus pont

Ha a tetőkérdés megoldódott, a következő problémát általában a villanyóra jelenti. A társasházak esetében az adminisztráció sokkal több, mivel minden villanyórára külön invertert kell elhelyezni, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy minden lakást külön terveztetni, engedélyeztetni kell, akik pedig ki akarnak maradni a napelem adta villamos energia lehetőségéből, azoktól hozzájárulás kérése kötelező.

Meglévő vagy épülő

A napelem panelházra az újonnan épülő és a már meglévő ingatlanok esetén is telepíthető. Fontos azonban a két eset közötti különbözőségekre felhívni a figyelmet! Ha ugyanis a társasház még csak épül, egészen pontosan, a lakások még nincsenek értékesítve, akkor egy tulajdonos van, aki jó eséllyel, magával egyetértésben tud dönteni a napelemek sorsáról, a tervezés és a kivitelezés során kalkulál a költségekkel, a telepítéssel. Nem úgy, ha már a lakások egy része tulajdonosra talált, akkor ugyanis a fent említett, klasszikus társasházi forgatókönyv lép életbe, vagyis az, hogy közös véleményre kell jutni a többi lakóval.

Miért éri meg a sok hercehurca

A fent leírtak talán ijesztőek lehetnek, a valóság azonban nem ennyire borús. Ha egyetértés van a lakók között, akkor gördülékenyen tud haladni a tervezés, a kivitelezés és az engedélyeztetés. Az eredmény pedig egy igen sok előnnyel kecsegtető rendszer lehet. Melyek ezek az előnyök?

Takarékos

Az első és legfontosabb előny természetesen a takarékosság. A napelemes rendszerek költségcsökkentő hatásukat leginkább a közös költség mértékén mutatják meg. A közös helyiségek „rezsije” nagy mértékben mérsékelhető, ami a közös költség csökkenésével jár együtt. Egy ilyen befektetés ennek szellemében akár középtávon is megtérülhet. Új építésű otthonok esetén ma már lehetőség nyílik olyan rendszerek kiépítésére is, amely éves szinte több mint 40 ezer kWh termelésére képes, ezzel akár a lakások hűszivattyús fűtése is megoldható.

Értéknövelő beruházás

Egy napelemes rendszer a panelházak esetében jó befektetésnek bizonyul abban a tekintetben is, hogy növeli a házban található ingatlanok értékét. Egy korszerű energetikai megoldással felszerelt otthon sokkal értékesebb, sokkal több potenciális vásárlót vonz. Különösen igaz ez annak, fényében, hogy egyre több törekvés irányul a megújuló energiaforrások használatának irányába, az emberek egyre tájékozottabbak lesznek, és az igényük is növekszik az ilyen megoldások iránt.

Környezetkímélő

A fent említett érv kiegészítéseként érdemes hangsúlyozni, hogy a napelemes rendszerek környezetszennyező hatása jóval elmarad a klasszikus energiatermelési módokétól. A környezetvédelem ma már nemcsak divat, hanem kötelesség is, aminek a lakóházaink, építményeinek kontextusában is érvényre kell jutnia.

A panelházra telepített napelemes rendszerek összességében középtávon megtérülő befektetések. A legkritikusabb pont az emberi tényező, vagyis, hogy minden lakónak egyet kell értenie a telepítéssel. Ez egy rizikófaktor, ami kiküszöbölhető azzal, hogy már a gondolat felmerülését követően monitorozni kell a lakók véleményét, segíteni a döntésüket informatív anyagokkal, ha kell akkor szakértői előadásokkal.

 

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.