Miért nőhet a napelemes rendszerek ára?

Írta: Solar Experts 2021. augusztus 10.

Az elmúlt hetekben, hónapokban több területen is komoly drágulás tapasztalható: durván emelkednek az építőanyagárak, nőnek a szállítási költségek, a gyümölcs és élelmiszer árak is. Az emberek mostanában egyre többször kérdezik tőlünk, miért drágulnak a napelemes rendszerek

A napelemek - és egyéb rendszerelemek - költségei ugyan emelkednek, de rögtön az elején leszögezem, még mindig számos előnnyel jár megvalósításuk. Maradtak beruházási kedvezmények (Otthon Felújítási Program, MFB hitel konstrukció), ezekkel az előnyökkel még mindig bőven 8-9 év alatt megtérülő beruházások érhetők el - a megújuló energia minden előnyével - a napelemes rendszert választó lakástulajdonosok számára.

A nagyobb befektetőnek sokáig kellett várniuk, mire befektetéseik meghozták gyümölcseiket, ugyanez vonatkozik a napelemes technológiákra is. Számos kutatás, fejlesztés kellett ahhoz, hogy lassan kialakuljon egy önálló iparág a napenergia fotovoltaikus hasznosítására. A naperőművi rendszerek létesítésének két fő ága alakult ki: háztartások részére készülő, általában háztartási méretű erőművek (úgynevezett HMKE – Háztartási Méretű Kiserőmű), és ipari-, vagy beruházási célú és méretű erőművek.  

Az alábbiakban elsősorban a háztartások szemszögéből  nézzük meg, hogyan alakulnak a különböző összetevők árai, milyen felszerelési költség, a telepítéshez szükséges munkaerő és egyéb lépésekkel, költségekkel kell számolnia azoknak, akik a  napenergiát, munkára akarják fogni!

Megvizsgáljuk, hogy miért költséges a napelemes rendszer, milyen elemekből tevődik össze a végső ár. Reméljük, ez segít abban, hogy már most eldöntse, megéri-e Önnek a napenergia használata?

A napelemek költségeinek főbb összetevői

Először vizsgáljuk meg, drágák-e a napelemek más csúcstechnológiai rendszerekhez képest? Az első fotovoltaikus (PV) napelemeket 1839-ben, Edmond Becquerel francia fizikus készítette. Napelemei annyira megelőzték korukat, hogy évekbe telt, mire a napenergia-rendszerek hatékonysága és költsége megfelelő lehetett a piac számára. 

Tehát a tetőre telepíthető napelemes rendszerek továbbra is olyan, viszonylag új technológiáknak számítanak – amelyeket ugyan az elmúlt évszázadokban fejlesztettek ki, de napjainkban vette kezdetét az egyre meredekebb ívű, dinamikus fejlesztés. A napenergia újonnan történő bevezetése a háztartásba hatóságilag – és az áramszolgáltató által is – engedélyezett és szabályozott módon történhet, emiatt is a lakossági naperőművek és a napelemek telepítésének átlagos költsége érthetően magas.

Persze, a saját energia előállítása remek háztulajdonos-koncepció, de az álmok valóra váltása alapos tervezést és nem kevés pénzt igényelhet. A napenergia kezdeti előzetes költségei összehasonlíthatók egy új autó vásárlásával.

Az alábbiakban tételesen bemutatjuk hogyan alakul egy napelemes kiserőmű költségtényezők szerinti bontása:

Napelemek = 40-50%
Egyéb villamos anyagköltségek = 20-25%
Tervezés és kivitelezés díja = 8-13 %
Rögzítő elemek = 10-15%
Inverter = 7-12%

Természetesen ezek a tényezők drámai módon változhatnak az épület elhelyezkedése, a tető típusa, a telepítő cég és a háztulajdonos egyéb igényeinek függvényében. A magas áraknak pedig helyi és nemzetközi okai is vannak. Ezek a tényezők ráadásul időnként ellentétes irányba is húzhatják a napelemes rendszerek átlagárát.

Egyrészt a nemzetközi kereskedelmi verseny korábban olcsóbbá tette a hardvereket, azaz a napelemeket és invertereket. Az olcsóbb naperőmű részegységek egyre több otthoni telepítést tettek anyagilag lehetővé.

Másrészt a kivitelezési és tervezési költségekről elmondhatók, hogy általában lokalizálódnak. A helyi előírások, építési engedélyek, bérleti díjak és adókedvezmények helyi ár sávokat hoznak létre a napelemes rendszerek telepítéséhez. Igaz ez nemzetközi szinteken – a szomszédos Ausztriában lényegesen magasabbak a HMKE létesítésének költségei -, de igaz országon belül is, mert például a nyugati országrészben többnyire magasabbak a kivitelezők óradíjai vagy a bérek. De hosszútávon ezek a napenergia-beruházások viszonylag kiegyenlített költségeket eredményeznek és a napelemes rendszerek életképes finanszírozási lehetőséggé teszik a tiszta energiát.

Persze számos tényezőt soroltunk az építési költség kategóriába is, ideértve a rezsiköltséget, az értékesítést és a marketinget, az engedélyezést, a nyereséget, az eszközök bérlését vagy beszerzését és a járműpark üzemeltetését. Természetesen a különböző napelemekkel foglalkozó vállalatoknak különböző költségeket kell fedezniük.

Egyes társaságok megpróbálják összekapcsolni a nagykereskedelmet, a telepítést és a karbantartást. Ezek azok az esetek, amikor a saját forgalmazású napelemek, saját márkaképviseletű inverterek okán a társaság az átlagnál kedvezőbb ajánlatokkal jelenhet meg a piacon.

Hardver összetevők: napelemek és inverterek

Léteznek 1., 2. és 3. generációs napelemek. Természetesen minél hatékonyabbak a napelemek, annál drágábbak lesznek.

Kínai standard napelemek

Egy becslés szerint az olcsó kínai napelemek árai az elmúlt években 80% -kal csökkentek. A kínai munkavállalóknak alacsonyabb béreket fizetnek, és általában is kevesebb a szabályozás, egymaga a Párt döntése a mérvadó, nincsenek helyi iparűzési adók stb. Ez drámai módon csökkentette a normál napenergiaipari berendezések költségeit, de utóbb az Egyesült Államok Kongresszusa már tervezte egy úgynevezett „betáplálási tarifa” bevezetését, mellyel külpolitikai következmények nélkül kiegyenlítené ezt az egyenetlenséget, amivel megemeli az árat.

Az egyik napelem gyártási technika cérium-oxidot használ az üvegmodulok UV-elnyelő tulajdonságainak növelésére. A napenergia-ipar számára sajnos a cérium-oxid egy drága ritkaföldfém-ásvány - írja a Earth Mother News . Míg Kína csak a ritkaföldfém-ásványok 30% -át ellenőrzi, addig a piac 90% -át. Ezek után érthető az amerikaiak tervezett beavatkozása.

Hazánkban szintén érezhető a kínai dominancia, mellettük komoly forgalmat bonyolítanak a dél-koreai gyártók: Hanwha Q.Cells, LG és Hyundai, illetve a japán Sharp.

Dráguló napelemek

Az elmúlt hónapokban érezhetően emelkedtek az építőanyagárak. Először arra gondolhattunk, hogy a forgalmazók, kereskedők, kivitelezők kezdik érezni növekvő a piaci igényeket, az otthonteremtési támogatás és a szaldó elszámolás kivezetése miatti „boom”-ot és láthatóan még magasabb áron is van kereslet a háztartási naperőművekre. De ettől teljesen függetlenül a gyártói oldalon is érezhetően megindultak az árak, nemcsak nálunk, hanem szerte a világon. Mi történt és mire számíthatunk?

Egyrészt globalizált világunkban a 2008-2009-es válság után kedvező gazdasági folyamatok indultak meg, érezhető pénzbőség és alacsony kamatok jellemezték a gazdasági környezetet. Másrészt 2013-14-től komoly dekarbonizációs törekvések és szabályozások jelentek meg számos országban és az EU tagállamaiban, melyek jelentős lökést adtak a zöldenergia terjedésének, ezen belül is elsősorban a napelemes beruházásoknak. Az egyre növekvő kereslettel eleinte lépést tudott tartani a kínálat, de néhány váratlan esemény hatására tavaly drámai visszaesés történt.

Az első kiváltó okok a COVID okozta ellátási zavarok voltak, a leállás után az ellátási láncok akadozva indultak újra. A logisztikai cégeknél nehezen indult az újra tervezés, a konténerek eloszlása egyenetlen volt, ezáltal pár hónap alatt megduplázódtak a Kínából Amerikába, Európába történő szállítási költségek.

A másik ok egy kínai szilíciumgyárban, a Daqo cégnél bekövetkezett tűzre vezethető vissza. A szilícium – pontosabban a poliszilícium - a napelemek alapanyaga, amiből nagyjából 500 ezer tonnát gyártanak szerte a világon. A Daqo 6.000 t kapacitással volt jelen, ami azért már számottevő mennyiségnek számít, és a 2020. július 7-ei eset után hosszú kiesésre lehetett számítani.

Ehhez társult, véletlenül és viszonylag gyorsan, hogy a napelemekhez használt üvegek ára is gyors emelkedésnek indult. 2020 júliusa és 2021 február vége között az áruk majdnem megduplázódott. Ennek fő oka, hogy a kínai kormány még 2018-ban betiltotta az üveggyártás bővítését, mert ebben az erősen szennyező iparágban túlkapacitások alakultak ki és korlátozások révén próbálták megfelelő keretek közt tartani a szennyezést. Azonban miután időközben megnőtt a kereslet a bifaciális (kétoldalú) napelemek iránt, - nyilván ezekhez dupla mennyiségű üveg kell - ezzel a kereslet-növekedéssel nem tudott lépést tartani a központi szabályozással lekorlátozott üvegipar, tehát elkezdtek drágulni eleinte a bifaciális napelemek.  A piac így is vásárolt belőlük, emiatt drágultak a normál napelemek is. Ez a drágulás viszont a kínai zöldenergia célokat kezdte el veszélyeztetni, emiatt a főbb ipari szereplők és helyi pártvezetők a központi vezetéshez fordultak kapacitásbővítés engedélyezése ügyében. Az engedélyt rövidesen meg is kapták, viszont jó időbe, majdnem fél évbe telt, mire a bővített kapacitások miatt az üveg ára újra normalizálódott.

Közben egy harmadik, teljesen váratlan esemény – egyesek szerint szabotázs – végleg megindította a gyártói válságot: 2020. július 19-én robbanássorozat rázta meg a hszincsiangi GCL poliszilícium gyárat. A gyárnak korábban 48 ezer tonna volt az éves kapacitása, ez tehát azzal járt, hogy az előző balesettel együtt a világ gyártói kapacitásának nagyjából 10%-a esett ki több hónapra. Ettől kezdve heteken belül megindult az emelkedési spirál, a poliszilícium ára 2020. júliusa óta a 60  jüanról/kg-ról  immár 200 jüan/kg-ra emelkedett.

miert-nohet-a-napelemes-rednszerek-ara

(Data compiled from EnergyTrend. China prices in RMB for mono-grade polysilicon. USD:RMB exchanges rates during Q3 2020 ranged between 1:6.8 to 1:6.5. Global pricing in USD.)

A szilícium mellett a szolárpanelek többi komponense, illetve a már említett szállítási költségek is drágultak. Mivel az alumínium, ezüst és a réz ára is bő egy év alatt több, mint 50%-kal emelkedett, a műanyag alkotóelemek ára pedig még ennél is nagyobb mértékben nőtt, meg tudjuk érteni a gyártók gondjait. Egy darabig a nyereségük terhére elszámolták az alapanyagok árváltozásait, de aztán pár hónapon belül, lassan kénytelenek voltak árat emelni - amit a piac el is fogadott. (Ebbe az is be játszott, hogy Kína a dekarbonizációs célokra tekintettel bizonyos mértékű emissziómentes termelési arányt írt elő az áramszolgáltatók számára, ők tehát kénytelenek voltak mindenáron naperőműveket építeni. A kínai szolgáltatók tehát dacára a drágulásnak biztos felvevőpiacot jelentettek a gyártóknak.)

Ezáltal viszont a tengerentúli megrendelőknek kevesebb napelem jutott, ami végül érthetően ismét tovább növelte az árakat. A kereslet-kínálat lassú kiegyenlítő hatása érezhető, a kezdeti szállítási gondok, a Szuezi-csatornában történt hajóbaleset után a panelek ára lassan megnyugodni látszik. Újra elkezdtek termelni a kiesett gyárak, sőt további kapacitás bővítések is várhatók, de nagyobb csökkenésre idén nem lehet számítani.

Munkaerő

A kivitelezési munkákhoz fontos - és költséges - a megfelelően képzett és tapasztalattal rendelkező napelem szerelők alkalmazása. Az átlagos szolárrendszer-telepítési projekt a következő munkaerőköltségeket tartalmazhatja: három munkavállaló napi 20-30 ezer forintos bére, melyre járulékok és adók jönnek, továbbá a munkavédelmi felszerelések, a szerszámok és szállítási költségek díjai. Ezenkívül előfordulhat, hogy minősített villanyszerelő szakembereket kell alkalmazni a mérők szabványosításához.

Tartószerkezetek szerelése

Sok háztulajdonos megfeledkezik arról, hogy a tetőre vagy az udvarra történő elhelyezéskor a tartószerkezet szerelése megnövekedett költségekkel jár. A magasabb épületeken, emeletes társasházakon a napelemek felszereléséhez állványok, vagy kosaras emelők szükségesek. 

De egy nagy kert, udvar is hatékonyan hasznosítható földi napelemes rendszer létrehozására. A földi szerelésű rendszerhez beton alapra és szilárd horgonyokra lehet szükség a panelek megfelelő rögzítéséhez. 

A tető jellemzői

A tetőtéri napelem telepítésének költségei drámaian változhatnak a tető szöge, anyaga és állapota szerint. Például egy lapos tetőnél szükség van 15 fokos állványokra és statikailag ellenőrzött súlyozásra. A meredekebb napelemes tetőtéri rendszereket szintén nehezebb telepíteni cserépre, gondoskodni kell a munkavédelmi felszerelésekről, kötelekről, esésgátlókról.

Azt is tudnunk kell, hogy az azbesztveszély miatt nem szabad szerelni palára. Ilyen esetekben tetőcsere szükséges és egy erre jogosított céget kell felkérni a veszélyes pala leszerelésére és elszállítására, ami jelentősen növeli a költségeket.

Inverter

Az inverter a szabványoknak megfelelő váltóáramot állítja elő a napelemekből érkező egyenáramból.  Otthonunkban a háztartási készülékek váltakozó feszültséggel működnek. 

A megfelelő invertertípus kiválasztással pénzt takaríthat meg és tudni kell, hogy ez a legdrágább egysége a napelemes erőműnek. Ezzel kapcsolatban az alábbiakra érdemes tekintettel lenni:

  • Teljesítmény – érdemes a fogyasztásnak megfelelő invertert választani, de arra is legyünk tekintettel, hogy évek során nőhet otthonunkban a villamosenergia igényünk. Szerelhetünk fel klímaberendezéseket, vagy idővel vásárolhatunk elektromos autót is.
  • Ha némileg árnyékolt a tető, érdemes optimalizálót alkalmaznunk. Ha árnyékhatással is számolnunk kell, olyan invertert vegyünk, mely alkalmas optimalizálók kezelésére.
  • Fontos a garancia: érdemes 10 éves garanciával rendelkező invertert beszerezni. De tisztában kell lenni azzal is, hogy az inverterek elhasználódás ideje 12 – 15 év.  Az a gyártó, melyik 20-25 év garanciát vállal jelentős felár mellett, nem csinál mást, mint előre elkéri a második készülék árát és a pénzünk nála fog kamatozni, miközben az inverterek ára esetleg csökkenhet.
     

 

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.