A napelem bekötése: nagy feszültség?

Írta: Solar Experts 2021. augusztus 05.

Háztartási méretű kiserőműveknél a napelemek felhelyezése ideális esetben, azaz hozzáértő szakemberek közreműködésével egy, legfeljebb két nap leforgása alatt megtörténik, még az óvintézkedések és biztonsági előírások maximális betartása mellett is. Azért ebből akad bőséggel, mivel nem csak a medve, az áram sem játék. Összeszedtük, mi mindenre kell ügyelni a napelemes rendszer kiépítésekor.

A napelem modulok telepítése a talajra vagy a tetőre történik. Utóbbi a leggyakoribb a lakossági ügyfelek esetén, ezért most ezt alapul véve mutatjuk be a rendszer bekötésének lépéseit és esetleges buktatóit.

Ne légy spontán: helyszíni szemle, tervezés, árajánlat

Megbízható árajánlatot és rendszert nem lehet kialakítani az egyedi adottságok figyelembevétele nélkül. Ezért minden esetben elengedhetetlen, hogy munkatársaink felkeressenek a helyszínen. Csak ezt követően készülhet el a kivitelezési terv, illetve az ehhez kapcsolódó, minden költséget magába foglaló árajánlat. A megfelelő tájolás, dőlésszög, a tető héjazása, az árnyékoltság, mind-mind olyan tényezők, amelyeket figyelembe kell venni még a munkálatok megkezdése előtt.

Légy partner: az áramszolgáltató szava szent

A napelemtáblák által termelt áramot tárolni kell valahol, erre pedig a helyi áramszolgáltató hálózatába történő visszatáplálás a legkézenfekvőbb megoldás. Mielőtt belekezdünk a felszerelésbe, engedélyre lesz szükségünk. A szolgáltató a jelenlegi szabályozás szerint köteles ugyan átvenni a megtermelt áramot, ám a hatályos előírásoknak való megfeleltetés az ő feladata.

Jó, ha tudod, hogy enélkül akkor sem helyezheted üzembe a fotovoltaikus rendszert, ha az felszerelve, minden feltételnek megfelelve, üzemképes állapotban várja a bekapcsolást. Ez sajnos illegális áramvételezésnek minősül. Mivel az átfutási idő akár több hónap is lehet, célszerű időben elindítani az engedélyeztetési folyamatot. (Természetesen akár teljes mértékben is függetlenedhetsz a szolgáltatótól, de ez esetben akkumulátorokról is gondoskodnod kell. Ekkor valóban megszabadulsz minden kötöttségtől, nincs az az áremelés vagy hirtelen áramszünet, amely kifoghatna rajtad. Ám ez a megoldás szükségszerűen többletköltségekkel is jár.)

Az előkészületek során a következőkről szükséges gondoskodnod:

  • Fel kell mérni, hogy mekkora terhelést bír el a ház elektromos hálózata.
  • A korábbi, hagyományos villanyórát úgynevezett ad-vesz villanyórára kell cserélni, melynek segítségével nemcsak fogyaszthatsz a meglévő hálózatról, de tölthetsz is rá.
  • Engedélyeztetned kell az invertert, azaz a megtermelt egyenáramot váltóárammá alakító berendezést. Fontos tudnod, hogy a szolgáltatók biztonsági okokból csak bizonyos típusokat hitelesítenek. Már csak azért sem érdemes lelkes laikusként napelem telepítésére adnod a fejed házilag, mert ha a tiéd nem felel meg a követelményeknek, eleve nem is kötheted a hálózatra.

Ne légy rugalmatlan: az átalakításhoz jó átalakító kell

A telepítés során rengeteg dologra ajánlatos figyelni. A napelem inverter a rendszer lelke, az ára sajnos elég magas, így egy idejekorán beálló meghibásodás sok borsot törhet az orrod alá. Ha az általad preferált inverter ára feltűnően alacsony, a gyári garancia ideje pedig feltűnően rövid (mondjuk 5 és7 év közé tehető): vedd intő jelnek, és válassz egy időtállóbb darabot. Egy megbízható, kifogástalan minőségű inverter akár 12-14 évig, vagy még annál is tovább üzemképes ─ ráadásul az áramszolgáltatód is tárt karokkal fogadja majd. Ha kellően magas teljesítményűt választasz, később a napelemtáblák számát is rugalmasan bővítheted, ha például elektromos autó vagy légkondicionáló berendezés, esetleg infra fűtőpanelek vásárlására határoznád el magad.

Ne állj gyenge lábakon

A napelem alumínium tartószerkezetre kerül, amelyeket masszív, rozsdamenetes csavarokkal rögzítenek a szarufához, hogy kellő stabilitást adjanak neki. Ha a rögzítő csavarok korrodálódnak, a rendszer instabillá válik, akár le is eshet a tetőről. Egy-egy jó minőségű napelem élettartama 30-40 év is lehet. Olyan tartószerkezetre van szükség, amely képes felvenni a versenyt, és kiállja az idő próbáját.

Ne kelts feszültséget: a napelem bekötése veszélyes feladat

napelem-bekotese-solar-experts

A napelem szerelés komoly szakértelmet és tapasztalatot igényel. Az egyik legnagyobb kockázatot az áramütés és a nagyfeszültség miatti életveszély jelenti. A rendszerben lévő egyenáram feszültsége elérheti az 1.000 voltot. Fontos tudnod, hogy amint a rendszert nap éri, annak egyenáramú hálózata már feszültség alatt áll akkor is, amikor nincs váltakozó áramú hálózaton. Ezért a csatlakozókat szerelés közben nem szabad megérinteni, és kizárólag száraz időben lehet megkezdeni a kiépítést.

Ne barkácsolj házilag

A bekötéskor számos dologra fontos figyelni annak érdekében, hogy a rendszer biztonságos legyen. Az elégtelen sínhosszúság, a panelek túllógása balesetveszélyes helyzeteket teremthet, és akadályozza a rendszer zavartalan működését. Szakszerű villámvédelemre, a túlfeszültség levezetésére is szükség van minden esetben.

Szintén hibaforrás lehet, ha elmarad a kettős szigetelés, ha a csatlakozódobozra nem kerülnek rá a figyelmeztető feliratok, vagy ha az azok egyes típusaira vonatkozó speciális előírásokat nem tartják be.

Ezért rendkívül fontos, hogy képesített, a napelemek telepítésében komoly referenciákkal és kellő munkatapasztalattal rendelkező vállalkozót bízz meg. Napelem kalkulátorunk segítségével tájékozódhatsz a professzionális, minden igényt kielégítő telepítés várható költségeiről.

 

Egy
Zöldebb
Jövőért

A földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit az emberiség 1 év alatt elhasznál.
A napenergia végtelen energiaforrás és teljesen ingyen van, ugyanakkor kérdés, hogy élünk-e felhasználásának modern lehetőségeivel. Jövőnk záloga, hogy a tradicionális fosszilis energiahordozókra épülő energiatermelést minél előbb megújuló energiaforrásokra cseréljük. Használja ki az egyre csökkenő költségű napelemes rendszerek nyújtotta lehetőségeket, és lássa el otthonát vagy vállalkozását tiszta energiával!
Solar Expert Építési és Kereskedelmi Kft. címe

Solar Experts Építési és
Kereskedelmi Kft.

1213 Budapest, Csáklya u. 24.
Mutasd a térképen

+36 70 55 777 88
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© Solar Experts. Minden jog fenntartva. Site by Meraki

Solarexperts
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.